Властите в луксозния швейцарски планински курорт Сейнт Мориц поставиха под карантина служители и гости на два луксозни хотела, затвориха ски училища и задържаха учениците вкъщи в понеделник след дузина положителни тестове за силно заразен вариант на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Около 300 служители и 95 гости в Grand Hotel des Bains Kempinski St Moritz и Badrutt's Palace Hotel са под карантина. Източният кантон Грисон нареди на всички да носят маски в градчето от 5200 жители, което се гордее с родното място на съвременните зимни спортове.

Двата хотела потвърдиха карантината, а Kempinski потвърди, че някои от техните служители са дали положителен тест за мутиралия вирус.

Властите са идентифицирали мутации, общи за силно заразените варианти на коронавирус, открити в Южна Африка и Великобритания, въпреки че не са могли да кажат дали пробите съответстват на двата варианта, тъй като пробите все още не са генетично проверени.

Тези, които са под карантина, ще бъдат тествани, а тези, които получат положителни тестове, ще бъдат изолирани. Тези, които имат отрицателен тест, могат да си заминат, но трябва да следват карантинните правила, след като се приберат у дома.

Националността на засегнатите не е посочена, но според Грисон гостите на хотела вероятно включват чужденци.

Стотици британци избягаха от швейцарски курорт заради карантина

Стотици британци избягаха от швейцарски курорт заради карантина

10-дневна карантина,..