Депутатите в германската източна провинция Тюрингия избраха лидера на Левицата Бодо Рамелов за премиер след месеци на политическа несигурност и голяма скандал с участието на християндемократите на Ангела Меркел и крайнодясната "Алтернатива за Германия", съобщават "Дойче веле" и други медии.

В Тюрингия се разбраха – излязоха от политическата криза, която разклати Германия

В Тюрингия се разбраха – излязоха от политическата криза, която разклати Германия

Парламентът на източната германска провинция Тюрингия ще избере нов премиер в началото на март

Рамелов не успя да получи подкрепата на мнозинството на първите две гласувания в разединената провинция, в която няма ясно управляващо мнозинство. Според провинциалната конституция, ако е необходимо трето гласуване, кандидатът с най-много гласове е избран за премиер на страната.

Запитан дали приема резултата, Рамелов отговори утвърдително.

Германската коалиция призова за нови избори в Тюрингия

Германската коалиция призова за нови избори в Тюрингия

След крайнодесен спор

По време на речта си пред законодателния орган Рамелов заяви, че би предпочел, "ако Тюрингия не придобива международна популярност по такъв начин". Той поясни, че ще представят провинцията като място, на което могат да живеят хора от всякакъв етнос. Той също отхвърли идеята, че бившата Източна Германия изостава и е разделена от останалата част от Германия.

На третото гласуване лидерът на Левицата нямаше конкурент, след като депутатът от "Алтернатива за Германия" Бьорн Хьоке се оттегли от битката. Първият и вторият тур завършиха без победител, но Рамелов не изпълни заканата си да се оттегли от надпреварата, ако не бъде избран от първия път. Така той не остави шанс на Хьоке, след като при третия опит Рамелов беше подкрепен от 42 депутати от 90 гласа.

Новоизбраният премиер на Тюрингия хвърли оставка заради скандала

Новоизбраният премиер на Тюрингия хвърли оставка заради скандала

Изборът му с помощта на "Алтернатива за Германия" предизвика национално възмущение

Рамелов отказа да се ръкува с Хьоке след вота.

В началото на годината беше избран лидер на провинцията с помощта на крайнодясната партия, което предизвика голям политически скандал в страната.

В края на февруари четири политически партии постигнаха пробив. Те се съгласиха да се проведе нов парламентарен вот за премиер на провинцията на 4 март и нови избори в Тюрингия на 25 април 2021 г.

Левицата, която представлява най-голямата политическа група в парламента, постигна договореностите за графика със социалдемократите, Зелените и Християндемократическия съюз (ХДС) на среща в столицата на провинцията Ерфурт.

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Изборът бил "непростим" и трябвало да бъде отменен

Новите избори трябва да прекратят политическата криза в Тюрингия, която възникна, след като Томас Кемерих от Свободната демократична партия беше избран за премиер с подкрепата на ХДС и крайнодясната "Алтернатива за Германия" - нарушение на политическо табу в страната да не се сътрудничи с крайнодесните.

Четирите партии също договориха пакт за стабилност с цел да се попречи на крайнодесните да участват в сформирането на следващото правителство.

Споразумението представлява отстъпление за консерваторите от ХДС, които отказваха да подкрепят лидера на Левицата Бодо Рамелов на гласуване в началото на февруари. Рамелов беше премиер на провинцията от декември 2014 г. до 5 февруари 2020 г.

Рамелов ще ръководи временно правителство до новите парламентарни избори през 2021 г.

Правителството на Рамелов ще представлява продължение на червена-червена-зелена коалиция, в която участват Левицата, социалдемократите и Зелените от 2014 г., макар че този път те няма да имат мнозинство в парламента. Той възнамерява да остави прокарването на бюджета на провинцията за следващата година.

Скандалът в Тюрингия принуди лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер да подаде оставка и да не се кандидатира за канцлер на Германия.