Парламентът на източната германска провинция Тюрингия ще избере нов премиер в началото на март, информират ДПА, АФП и "Дойче веле".

След парламентарен вот преди месец беше избран лидер с помощта на крайнодясна партия, което предизвика голям политически скандал в страната.

Новоизбраният премиер на Тюрингия хвърли оставка заради скандала

Новоизбраният премиер на Тюрингия хвърли оставка заради скандала

Изборът му с помощта на "Алтернатива за Германия" предизвика национално възмущение

Четири политически партии постигнаха пробив на преговори в петък. Те се съгласиха да се проведе нов парламентарен вот за премиер на провинцията на 4 март и нови избори в Тюрингия на 25 април 2021 г.

Левицата, която представлява най-голямата политическа група в парламента, постигна договореностите за графика със социалдемократите, Зелените и Християндемократическия съюз (ХДС) на среща в столицата на провинцията Ерфурт.

Германската коалиция призова за нови избори в Тюрингия

Германската коалиция призова за нови избори в Тюрингия

След крайнодесен спор

Новите избори трябва да прекратят политическата криза в Тюрингия, която възникна, след като Томас Кемерих от Свободната демократична партия беше избран за премиер с подкрепата на ХДС и крайнодясната "Алтернатива за Германия" - нарушение на политическо табу в страната да не се сътрудничи с крайнодесните.

Четирите партии също договориха пакт за стабилност с цел да се попречи на крайнодесните да участват в сформирането на следващото правителство.

Споразумението представлява отстъпление за консерваторите от ХДС, които отказваха да подкрепят лидера на Левицата Бодо Рамелов на гласуване в началото на февруари. Рамелов беше премиер на провинцията от декември 2014 г. до 5 февруари 2020 г.

Сега обаче четирите партии ще подкрепят Рамелов като техен кандидат на предстоящия вот през март. Рамелов ще ръководи временно правителство до новите парламентарни избори през 2021 г.

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Меркел бясна от избора на премиера на Тюрингия с помощта на крайната десница

Изборът бил "непростим" и трябвало да бъде отменен

Правителството на Рамелов ще представлява продължение на червена-червена-зелена коалиция, в която участват Левицата, социалдемократите и Зелените от 2014 г., макар че този път те няма да имат мнозинство в парламента. Той възнамерява да остави прокарването на бюджета на провинцията за следващата година.

Скандалът в Тюрингия принуди лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер да подаде оставка и да не се кандидатира за канцлер на Германия.