Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 хил. евреи в страната през миналия век. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение в Държавата Израел и проведе среща в Тел Авив с представители на българската общност. На нея присъства и кметът на града Рон Хулдаи.

Гражданите на Израел изпитват дълбоко уважение към българите

Гражданите на Израел изпитват дълбоко уважение към българите

Заяви президентът на Израел Реувен Ривлин

Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници, каза още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни. Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения - на нашите и вашите внуци, подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.

Борисов отива в Израел и Палестина

Борисов отива в Израел и Палестина

Премиерът се отбива в Турция за откриване на газопровод

Борисов обърна внимание отново, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия. Според него традиционно добрите отношения между двете държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно, за да го реализираме заедно по най-добрия начин.