Британското правителство планира да увеличи способността си да блокира чуждестранните инвеститори да придобиват стратегически активи на фона на нарастващата загриженост за заплахата за националната сигурност, породена от потенциално враждебни държави като Китай и Русия, съобщава АП.

В сряда правителството ще въведе законодателство, което изисква бизнесът да уведомява властите за чуждестранни инвестиции в чувствителни индустрии, включително отбрана, транспорт, комуникации и технологии. Нова регулаторна агенция ще разполага с 30 дни, за да прегледа потенциалните транзакции и да блокира или да наложи условия на тези, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност.

Законодателството проследява подобни ходове на съюзниците на Великобритания, включително САЩ, Австралия и Германия, на фона на опасения относно влиянието на чуждестранни инвеститори като китайския технологичен гигант Huawei. Спадът на фондовия пазар, предизвикан от пандемията COVID-19, засилва опасенията, че много компании са заплашени от международни поглъщания.

"Обединеното кралство остава една от най-атрактивните дестинации за инвестиции в света и ние искаме да го запазим така", заяви в изявление бизнес секретарят Алок Шарма. "Но враждебните актьори не би трябвало да се съмняват - в Обединеното кралство няма задна врата".

Законодателството се прилага за сделки, които биха дали на чуждестранните инвеститори достъп до британските технологии и интелектуална собственост, както и корпоративни поглъщания.

Санкциите за нарушаване на новите правила ще бъдат строги, включително глоби до 10 милиона паунда, или 5% от световните приходи, което от двете е по-високо.

Джонсън се обади на Байдън да обсъдят COVID-19, климата и демокрацията

Джонсън се обади на Байдън да обсъдят COVID-19, климата и демокрацията

Ангажират се да изградят партньорство в търговията и сигурността - включително НАТО

"Този ​​законопроект дава на правителството правомощието да контролира широки части от дейностите по сливания и придобивания в Обединеното кралство", каза Никол Кар, ръководител в адвокатската кантора Linklaters "Затова очакваме, че правилата за чуждестранни инвестиции, както в Обединеното кралство, така и в международен план, ще бъдат съображение за чуждестранните инвеститори, планиращи международни сделки."

Правителството е изправено пред конкурентен натиск за защита на стратегическите национални интереси, като същевременно привлича чуждестранни инвестиции след оттеглянето си от Европейския съюз.

Шарма заяви, че законодателството не трябва да пречи на чуждестранните инвестиции, които са създали над 46 000 работни места в Обединеното кралство през последната финансова година.

Сред транзакциите, които биха могли да бъдат засегнати, са плановете на базираната в САЩ Nvidia да купи Arm Holdings, която проектира чиповете, използвани в повечето мобилни телефони, в сделка на стойност до 40 милиарда долара.

Британското правителство вече заяви, че може да се намеси в поглъщането съгласно съществуващите закони поради "жизненоважната роля", която Arm играе в технологичния сектор на Обединеното кралство. Ходът, който би създал световен гигант в чип индустрията, също се разглежда от регулаторите в САЩ, Китай и ЕС.

Някои адвокати изразиха опасения относно разпоредбите на законодателството със задна дата. Законопроектът ще даде на правителството правомощия за преглед със задна дата на сделки в икономика до пет години, въпреки че те не подлежат на задължително уведомяване.

"Времето е интересно, като се има предвид текущата реторика, че Глобална Великобритания е отворена за бизнес в световен мащаб, когато напускаме ЕС", каза Саманта Мобли, специалист по конкуренция и сливания в Baker&McKenzie в Лондон. "Тъй като системата ще има ретроспективност, от днес инвеститорите в Обединеното кралство трябва да се ориентират в сложността при разработването дали тяхната сделка попада от грешната страна на националната сигурност."

782 000 британци изгубили работата си от началото на пандемията

782 000 британци изгубили работата си от началото на пандемията

Процентът на безработицата във Великобритания се увеличи до 4,8 на сто