Премиерът на Румъния Виорика Дънчила обяви, че ще уволни министъра на вътрешните работи Кармен Дан и външния министър Теодор Мелешкану, информира ДПА.

Така Дънчила потвърди медийна информация, че Дан и Мелешкану ще напуснат кабинета като част от рокади в правителството.

Министърът-председателят не посочи конкретна причина за освобождаването им, но се предполага, че Дан и Мелешкану нямат одобрението на обществото.

Рамона Мънеску от коалиционния партньор на Социалдемократическата партия - Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), ще поеме поста на външен министър на Румъния, а сенаторът от социалдемократите Николае Мога - вътрешното ведомство.

Според няколко местни медии, цитирани от ДПА, министрите на външните работи и вътрешните работи са отговорни за настъпилия хаос на изборите за Европейски парламент през май. Няколко румънски посолства имаха проблеми заради голямата активност на румънските избиратели в чужбина.

Дан също е остро критикувана за използвания от полицията сълзотворен газ на антиправителствените протести през август.

Дънчила се опитва да изчисти имиджа на партията преди президентските избори на 10 ноември 2019 г., след като бившият лидер на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня беше вкаран в затвора за 3 г. и половина.