Кармен Дан, която е министър на вътрешните работи на Румъния от януари 2017 г, подаде оставка след разговори с премиера Виорика Дънчила, съобщават местни медии.

Според източници, цитирани от радио "Свободна Европа", Дънчила ще назначи на овакантения пост Николае Мога.

Дан коментира, че оставката й е по политически причини.

По време на демонстрациите в страната през последните месеци протестиращите настояваха за оставката на Дан заради полицейски произвол на уличните протести през август 2018 г.

Управляващите в Румъния провеждат чистка на ръководни постове

Управляващите в Румъния провеждат чистка на ръководни постове

Водещи политици са принуждавани да подадат оставка

Кармен Дан е известен съюзник на бившия лидер на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня, който в момента е в затвора.

Откакто пое управлението на партията, Виорика Дънчила премахна няколко съюзници на Драгня от ключови постове в партията.

Оставката на Дан е в контекста на предстоящи рокади в правителството, обявени от Дънчила. Тя все още не е съобщила имената на всички министри, които ще бъдат сменени, но Кармен Дан беше една от потенциалните цели. Сред тях е и външният министър Теодор Мелешкану.

Днес лидерите на Социалдемократическата партия ще проведат среща за вземане на окончателните решения за рокадите.

Очаква се осем министри да бъдат сменени. По непотвърдена информация ще бъдат заменени министрите на образованието, развитието, транспорта, земеделието и други.

В кабинета на Дънчила има 27 министри.