Правителството на Чехия реши всички хора трябва да носят маски в обществени сгради от четвъртък след рекордно увеличение на новите случаи на коронавирус. За първи път страна регистрира над 1000 души за денонощие, информира "Ройтерс".

Здравният министър Адам Войтех обяви мярката, след като министерството му потвърди 1164 случая на коронавирус за ден, докато съседна Германия, държава, която е почти 8 пъти по-голяма по население, регистрира 1176 случая.

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Чехия

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Чехия

Регистрирани са 506 нови случая за последното денонощие

"Заради влошаващата се епидемиологична обстановка...ние се съгласихме с експертите да въведем задължително носене на маски на закрито в Чехия от утре", обяви той и добави, че ведомството ще разкрие подробности по-късно днес.

Чехия бе сред първите европейски държави, които въведоха носене на маски в началото на пандемията от коронавирус през март, но впоследствие правилата бяха разхлабени.

Столицата Прага затегна ограниченията след ново увеличение на заразените с коронавирус, включително задължи носенето на маски в обществения транспорт и нареди всички барове да затварят в полунощ.

През този месец най-много бяха регистрирани повече от 500 случая на коронавирус в държавата с 10,7 милиона население в сравнение с дневния пик от 377 случая през март по време на първата вълна.

От Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията отчитат, че Чехия е зад Испания, Франция, Малта, Румъния и Хърватия по най-бързо нарастване на новите случаи. В Чехия се падат по 61,4 случая на 100 000 души, което е три пъти повече от Германия. Но смъртността е една от най-ниските в Европа - 441 починали при 29 877 случая. Случаите на приетите в болница се увеличиха през последната седмица, но остават под пика от тази година. Правителството обяви, че много от новите случаи са без симптоми и са сред по-младите хора.

Междувременно Словения, първата европейска страна, която обяви справяне с пандемията от коронавирус през май, днес регистрира най-голямото увеличение на новите случаи от първия случай, регистриран през март. Правителството потвърди 79 нови заразени спрямо 43 ден по-рано, с които общо достигнаха 3312.

Анализатори коментират, че увеличението може да се дължи на повечето проведени тестове от страна на правителството в сравнение с преди, 2560 във вторник спрямо 1581 в понеделник. Те отбелязват също, че началото на учебната година на 1 септември също е допринесло за разпространение на вируса.

До момента в Словения са починали 135 души от коронавирус.

През последните седмици страната задължи двуседмична карантина за пристигащите от някои държави. Словенците също са задължени да носят маски на закрити обществени места, да спазват дистанция, докато публичните събития с повече от 500 души са забранени.