Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли четвъртия предложен от Румъния кандидат за еврокомисар, съобщават медии.

"Разбираме, че новото предложение на настоящото правителство очевидно не е подкрепено от президента на Румъния", коментира говорител на Урсула фон дер Лайен, цитиран от румънския новинарски сайт Hotnews.ro, като има предвид президента Клаус Йоханис.

Скандал в Румъния около кандидатурата за еврокомисар

Скандал в Румъния около кандидатурата за еврокомисар

Сваленият от власт бивш премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви, че е предложила нова номинация за европейски комисар

Временно изпълняващ длъжността премиер на Румъния Виорика Дънчила предложи бившия министър и бивш евродепутат Виктор Негреску за еврокомисар. Но Йоханис веднага разкритикува решението на Дънчила, чието управление е временно на власт, тъй като изгуби вот на недоверие на 10 октомври. Според Йоханис решението на Дънчила е "нелегитимно".

До момента общо четири номинации на Румъния за еврокомисар са отхвърлени от Брюксел. Всички те са предложени без одобрението на румънския президент.

Фон дер Лайен подкрепи номинациите на Франция и Унгария, иска бързи действия от Румъния

Фон дер Лайен подкрепи номинациите на Франция и Унгария, иска бързи действия от Румъния

Урусла фон дер Лайен също засили натиска върху Румъния да излезе с нова кандидатура за еврокомисар

Първият избор на Дънчила беше бившият министър и настоящ евродепутат Рована Плумб, която беше приета от Фон дер Лайен, но не мина изпита в Европейския парламент заради конфликт на интереси. След това премиерът на Румъния предложи Дан Ника и Габриела Чиот. Нито един от тях не влезе в списъка на Фон дер Лайен.