Фармацевтичната компания Merck обяви, че хапчетата срещу COVID-19, разработени от нея съвместно с биотехнологичната компания Ridgeback Biotherapeutics , в действителност са по-малко ефикасни от първоначално оповестеното, съобщава "Ройтерс".

Клиничните изпитания на т.нар. "молнупиравир" - експериментално харче срещу коронавируса, в крайна сметка са доказали, че лекарството намалява с 30% риска от хоспитализация или смърт при леко или средно тежко боледуващите възрастни. Преди това производителите на медикамента твърдяха, че въпросният риск се намалява наполовина.

ЕМА разреши хапчето на Merck при спешни случаи на COVID-19

ЕМА разреши хапчето на Merck при спешни случаи на COVID-19

Лекарството в момента не е разрешено в ЕС

За сравнение, хапчето, създадено от Pfizer намалява с 89% този риск, ако започне да се приема до три дни след проявата на симптомите, при пациенти с висока вероятност да развият тежко протичане на болестта, като възрастни или хора с придружаващи заболявания.

Хапчето на Merck, наречено MK-4482/EIDD-2801 или молнупиравир, е перорален антивирусен медикамент, описано като "мощен аналог на рибонуклеотид, който потиска размножаването на Sars-CoV-2, причиняващ covid-19".

Лекарството трябва да се приема два пъти дневно в продължение на 5 дни.

Ново COVID-19 лекарство ограничава инфекцията в рамките на 5 дни

Ново COVID-19 лекарство ограничава инфекцията в рамките на 5 дни

Препаратът обещава да е това, което е тамифлу за грипа