Откакто войната започна, лидерството на Европа е под въпрос. Германското правителство се бори да заеме мястото на Ангела Меркел на европейската сцена - задача, която стана изключително трудна, след като наследството на Меркел рухна, когато руските танкове нахлуха в Украйна. Междувременно френският президент Еманюел Макрон трябва да се справи с разделения парламент, който не е най-популярен сред източноевропейците, нито дори сред южноевропейците. Марио Драги беше широко уважаван, но служебното му правителство се срина. Източна Европа може да изглежда във възход, но на тези страни им липсва икономическа тежест и са също толкова умели в отчуждаването от други държави от ЕС на запад, колкото и французите на изток. Така предполагаемата шега на Хенри Кисинджър, че не знае на кого да се обади, когато трябва да набере Европа, сега изглежда особено вярна. Но се появи друга възможност: Защо просто не се обадите на Урсула?

През септември президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен имаше ясно послание в годишната си реч за състоянието на Съюза: "Върнахме вътрешната сила на Европа на повърхността", обяви тя. Речта беше поразителна със своята морална и визуална яснота и ясна подкрепа за Украйна. Носейки цветовете на украинското знаме, тя каза: "Това не е само война, отприщена от Русия срещу Украйна. Това е война срещу нашата енергия, война срещу нашата икономика, война срещу нашите ценности и война срещу нашето бъдеще. Тук става въпрос за автокрация срещу демокрация. ... Путин ще се провали и Европа ще надделее. Когато Русия реши да нахлуе в Украйна, Европейският съюз се придвижи с шокираща скорост и сила, с голяма заслуга на Европейската комисия и ръководството на Фон дер Лайен, пишат в коментар за Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), Макс Бергман, директор на програмата за Европа в Центъра и Илке Тойгюр, чуждестранен старши сътрудник в програмата за Европа, Русия и Евразия на CSIS.

Европейският съюз със сигурност показва силата си. Преди четиринадесет години, когато удари световната икономическа и финансова криза, отговорът на Европейския съюз беше бавен, недалновиден, бюрократичен и създаде дълбоки разриви между държавите-членки, които все още не са излекувани. Но когато пандемията от Covid-19 удари, отговорът на Европейския съюз запази съюза единен, предотврати повторното издигане на границите, закупи ваксини колективно и предприе безпрецедентната стъпка да заеме 807 милиарда евро в подкрепа на икономическото възстановяване.

Европейският съюз говори и действа с морална яснота по отношение на Украйна и дори изненада Съединените щати със силния си отговор на санкции. Комисията под ръководството на Фон дер Лайен многократно е настоявала санкциите да станат по-широки и по-строги, убеждавайки страните членки да се присъединят. Тя също така беше основната движеща сила зад предоставянето на статут на страна кандидат на Украйна. Тя излезе на крака - преди да има консенсус между държавите-членки - да потвърди, че бъдещето на Украйна е в Европейския съюз. Без нейната отдаденост разчупването на леда на разширяването може би не би било възможно.

Европейският съюз също предприе безпрецедентни военни стъпки, като използва новия си фонд за подпомагане на сигурността в подкрепа на Украйна. Европейският съюз предостави 2,5 милиарда евро за подкрепа на украинските въоръжени сили, в допълнение към милиони за хуманитарна помощ. Европейският съюз сега настоява за мисия за военно обучение и приемането на фонд от 500 милиона евро, за да стимулира държавите-членки на ЕС да правят съвместни поръчки за отбрана. През цялото време Европа е домакин на милиони украинци, които бягат от войната в страните-членки на ЕС.

Европейският съюз също най-накрая започва да предприема действия за справяне с упадъка на демокрацията у дома. Докато комисията на Фон дер Лайен с право беше критикувана за пасивността си, новите фондове на ЕС за възстановяване засилиха влиянието на Европейския съюз. Сега има мощен инструмент, който да използва за справяне с демократичното отстъпление. Например Европейският съюз задържа средства за Унгария заради умишлените й усилия да подкопае върховенството на закона. Въпреки че има нервност относно ново крайнодясно правителство в Италия, то ще се стреми да получи приблизително 200 милиарда евро, отпуснати му във фондовете за възстановяване.

Освен това, подобно на Съединените щати, Европейският съюз също се стреми към укрепване на индустриалния си капацитет в ключови сектори. Вземайки поуки от енергийната си зависимост от Русия, ЕС се опитва да осигури веригите си за доставки, включително достъпа до критични суровини. Има нови съюзи, безкрайни преговори и опити за диверсификация. Колко от това ще се окаже в #MadeinEU остава да видим. Но Европейският съюз гледа сериозно на своята икономическа сигурност.

Сега комисията играе ключова роля в изковаването на колективен отговор на енергийната криза, причинена от спирането на газовите потоци от Русия. Задачите пред Европейския съюз са обезсърчаващи - енергийно отделяне, растяща инфлация и потенциална икономическа рецесия, докато през цялото време той се стреми да спази ангажиментите си за борба с изменението на климата. Но далеч от това да постави Европейския съюз на колене, съюзът всъщност е по-силен, отколкото мнозина си мислят и тези кризи ще послужат за неговото укрепване. Отговорът на тази криза вероятно ще трансформира и укрепи институционално Европейския съюз, реформирайки неговите фискални правила, стимулирайки структурни инвестиции и подчертавайки необходимостта от по-силна външна политика и политика на сигурност на ЕС.

Европейският съюз и Съединените щати също така се стремят да укрепят икономическата си устойчивост чрез намаляване на излагането си на чуждестранни вериги за доставки, като например инвестиране в производство на полупроводници, осигуряване на достъп до критични минерали и разработване на технологии за чиста енергия. Тези усилия трябва да бъдат координирани и да създават различни възможности за увеличаване на трансатлантическата търговия. Зелената и дигиталната революция ще оформят бъдещето на търговските политики. Това е истинска област, в която диалогът и взаимното разбирателство биха били от полза и за двете страни.

Европейският съюз също се фокусира върху изграждането на партньорство със Съединените щати, като същевременно ангажира мощните им индустрии. Европейският съюз, като водещ световен технологичен регулатор, отвори нов офис в Сан Франциско, за да подобри координацията със Силиконовата долина. По време на речта си за състоянието на Съюза Фон дер Лайен описа потенциала на ЕС и САЩ и сътрудничество за противодействие на китайските глобални инвестиции, подчертавайки програмата Global Gateway на Европейския съюз.

Това следва модела на Европейския съюз, който нетърпеливо се стреми да се ангажира със Съединените щати. По време на администрацията на Тръмп Европейският съюз предложи стратегически диалог за Китай и предложи набор от предложения за сътрудничество на администрацията на Байдън. Съветът ЕС-САЩ по търговия и технологии се оказа невероятно ценен, както и сътрудничеството по климата и санкциите. Администрацията на Байдън призна стратегическата стойност на ангажирането на Европейския съюз. Отношенията между САЩ и ЕС са по-силни от преди.

Но отношенията между САЩ и ЕС могат да направят още една крачка напред. Докато Съединените щати се ангажират с Европа, те трябва да засилят връзките си с Европейската комисия. Този ангажимент ще се основава на капацитета на комисията за създаване на политики - особено когато става дума за търговия и инвестиции, като същевременно ще издигне профила на Фон дер Лайен. Правейки това, Съединените щати могат да засилят ролята на Европейския съюз в създаването на външна политика. Секторното ангажиране с Европейската комисия може също да прекъсне цикъла на безкрайните критики относно разходите за отбрана като основна дискусия. Това може да създаде по-многоизмерен ангажимент между Европейския съюз и Съединените щати. Това би паснало по-добре на предизвикателствата на двадесет и първи век.

Фокусирането на ангажираността върху председателя на Европейската комисия ще раздразни някои в Европейския съвет и националните столици. В края на краищата нищо няма да продължи без одобрението на държавите-членки. Но председателят на Европейската комисия показа, че може да води, да постави далновидна цел и да води Европейския съюз, неговите държави-членки и институции по време на война. Съединените щати трябва да подкрепят нейните усилия за укрепване на Европейския съюз. В обръщението си за състоянието на Съюза тя каза, че е "настъпил моментът за Европейска конвенция", която ще е необходима за укрепване на външната политика и политиката на сигурност на ЕС. Ще бъде необходимо също така да се реформира начина, по който функционира Европейският съюз, преди да се разшири допълнително. Съединените щати трябва да подкрепят тези усилия и да говорят с Европейската комисия.