Британската опозиция поиска от премиера Тереза Мей да признае Палестина за държава часове преди да бъде домакин на официална вечеря с израелския премиер Бенямин Нетаняху във връзка с отбелязването на 100 г. от Балфурската декларация, съобщават световни агенции.

На тази дата през 1917 г. тогавашният външен министър на Великобритания Артър Балфур заявява в писмо, че британското правителство подкрепя еврейски дом в Палестина. Писмото е до лидера на британската еврейска общност лорд Уолтър Ротшилд.

Емили Торнбери, външен министър в сянка от Лейбъристката партия, смята, че годишнината е добър повод Великобритания официално да признае Палестина за държава.

За мен изглежда правилно да бъдеш истински приятел и с двете страни, трябва да признаете легитимните права и на двете страни, смята тя.

Палестина поиска от Лондон публично да се извини за Балфурската декларация

Палестина поиска от Лондон публично да се извини за Балфурската декларация

Призивът на Хамдала идва преди отбелязването на 100 г. от приемането й

Торнбери ще представлява лейбъристите на вечерята, след като партийният лидер Джереми Корбин обяви, че няма да присъства. Тържествената вечеря се организира от лорд Джейкъб Ротшилд и Родерик Балфур - представители на фамилиите Ротшилд и Балфур.

"Правителството на консерваторите обяви, че ще признае палестинската държава, но не каза кога ще го направи", поясни Емили Торнбери.

Снимка 321434

Източник: GettyImages

И ние казваме, да го направим на 100-годишнината от Балфурската декларация. Трябва да признаем Палестина. Ако това правителството не е подготвено да признае палестинска държава, следващото правителство на лейбъристите ще го направи, категоричен е лейбъристът.

Министърът на външните работи в сянка не единственият депутат, който мисли, че е време да се признае Палестина за държава.

Либералдемократът Том Брейк заяви, че палестинците заслужават толкова държава, колкото и израелците.

Палестинците: Лондон отказа да се извини за Балфурската декларация

Палестинците: Лондон отказа да се извини за Балфурската декларация

Възнамеряват да съдят Великобритания

Според него признаването на Палестина за държава е "правилното нещо, което трябва да се направи при тези обстоятелства".

По думите на Брейк палестинците са подведени и за тях "няма нищо за празнуване".

Нетаняху пристигна в Лондон още в сряда. Той ще проведе срещи с премиера на Великобритания Тереза Мей и с външния министър Борис Джонсън преди вечерята.

Нетаняху е на петдневна визита във Великобритания.

Миналата година британските депутати призоваха правителството да почете всички аспекти от декларацията от 1917 г.

Ние сме горди с пионерската си роля за създаването на държавата Израел, ще каже Мей на вечерята, информира АФП, позовавайки се на част от речта й, публикувана от "Дайнинг стрийт".

Тя ще се обяви и срещу нарастващия антисемитизъм.

Мирно споразумение трябва да се основава на решението за две държави, ще подчертае Мей.

Палестинците казват, че Балфурската декларация е трагедия. Не беше трагедия. Трагедия е техният отказ да я приемат 100 г. по-късно. Надявам се да си променят позицията, защото ако го направят, най-накрая можем да пристъпим към постигане на мир между двата народа, заяви Нетаняху преди да отпътува за Великобритания.

Израел става държава през 1948 г.