Палестинският премиер Рами Хамдала поиска от Великобритания да се извини за декларацията, която обеща еврейска държава в историческа Палестина, съобщават световни агенции.

Призивът на Хамдала идва преди отбелязването на 100 г. от приемането на Балфурската декларация през следващата седмица.

Палестинците: Лондон отказа да се извини за Балфурската декларация

Палестинците: Лондон отказа да се извини за Балфурската декларация

Възнамеряват да съдят Великобритания

В декларацията от 1917 г. се казва, че британското правителство подкрепя създаването на национален дом на еврейския народ на територията на Палестина.

Палестина е под британски протекторат, когато външният министър Артър Балфур изпраща политическа декларация на лорд Ротшилд, лидер на еврейската общност във Великобритания.

Рами Хамдала заяви, че декларацията е "историческа несправедливост" спрямо палестинския народ.

Той също подчерта, че Великобритания не трябва да отбелязва годишнината от приемането на декларацията. В този случай премиерът има предвид запланувана за 2 ноември вечеря в Лондон, на която ще присъстват лидерите на Обединеното кралство и Израел.

"Честването е предизвикателство за международното обществено мнение, което подкрепя националната ни каза", предупреди Хамдала по време на откриването на ново училище на Западния бряг.

По-рано президентът на Палестина Махмуд Абас предупреди, че са готови да съдят Лондон за декларацията на базата, че е довела до разселването на 700 000 палестинци през 1948 г.