Организираната от САЩ и Полша конференция за мир и сигурност в Близкия изток ще бъде бойкотирана от редица държави заради антииранския дневен ред, съобщава ДПА.

Русия прегледа дневния ред на конференцията, която ще започне по-късно днес във Варшава и реши да не участва, обяви външното министерство на страната, цитирано от Интерфакс.

САЩ се опитват "да наложат едностранни геополитически интереси чрез инициативи, представяни като мнения на цялата международна общност", отбелязва ведомството.

В Германия критикуват отсъствието на Маас на конференцията за Близкия изток

В Германия критикуват отсъствието на Маас на конференцията за Близкия изток

Неучастието е политическа грешка

Иран също нападна Вашингтон.

"Конспирацията на големи държави като САЩ няма да засегне политиките ни", каза иранският президент Хасан Рохани, цитиран от ТАСС.

Американски представители уверяват, че Иран не е мишена на събитието.

60 делегации от целия свят ще бъдат приети от полския президент Анджей Дуда в началото на двудневната конференция във Варшава.

Германският външен министър Хайко Маас е сред свои западноевропейски колеги, които бойкотират събитието. Топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини също няма да участва. Турска медия информира, че Анкара ще изпрати посланика си в Полша. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео се очаква да представляват САЩ.

Външният министър на Германия бойкотира конференцията на САЩ във Варшава

Външният министър на Германия бойкотира конференцията на САЩ във Варшава

Международната среща е организирана от Полша и САЩ

Междувременно иранският върховен лидер аятолах Али Хаменеи заяви, цитиран от "Ройтерс", че преговорите със САЩ "нищо няма да донесат освен материални и духовни вреди".

Коментарът на аятолаха е част от съобщение от 7 страници, което е прочетено дословно по иранската държавна телевизия. То идва два дни след 40-тата годишнина от Ислямската революция през 1979 г. на фона на ескалиралото напрежение между Техеран и Вашингтон.

Според върховния лидер преговорите със САЩ са "непростима грешка". Той също окачестви подобни преговори като да се "поклониш пред врага и да целунеш ноктите на вълка".

В същото време иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф коментира, цитиран от АФП, че двудневната конференция е "мъртвородена" и е пореден начин САЩ да покажат обсебването си с Иран, което е неоснователно.