Държавите постигнаха споразумение "значително да намалят" пластмасите за еднократна употреба през следващото десетилетие, информира АФП.

Но страните не успяха да договорят по-радикални действия, след като няколко по-богати държави възразиха срещу по-голямо орязване използването на замърсяващи околната среда продукти.

Coca-Cola за първи път разкри, че произвежда по 3 млн. тона пластмасови опаковки на година

Coca-Cola за първи път разкри, че произвежда по 3 млн. тона пластмасови опаковки на година

200 000 бутилки на минута

170 държави участваха на събрание на ООН за околната среда в Найроби. Те обещаха да "отговорят на вредата върха нашите екосистеми...включително чрез значително намаляване производството на пластмаса за еднократна употреба", се казва в заключителната декларация от срещата.

Източници разкриха пред АФП, че няколко богати държави, водени от САЩ, се обявиха срещу по-радикални действия.

След маратон от преговори страните се договориха да намалят част от повече от 8 милиона тона пластмасови отпадъци, които попадат в океаните.

Декларацията е приета на фона на масови световни протести на ученици, които призовават правителствата да предприемат радикални действия в защита на околната среда и борбата с климатичните промени.

В началото на форума в Найроби беше предложено да се прекрати използването на " пластмасите за еднократна употреба до 2025 г.".