Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп нареди на Гордън Съндланд, постоянният представител на Съединените щати в ЕС, да не се явява пред Камарата на представителите, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на двама източници, предаде "Ройтерс".

Съндланд, който дари 1 милион щатски долара на комитета по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, трябваше да бъде изслушан при закрити врата тази сутрин в три комисии към долната камара на Конгреса във връзка с импийчмънт разследването срещу американския лидер.

Американският посланик е замесен в оказвания натиск върху Украйна. Дипломатът трябваше да отговори на въпроси за ролята си в оказвания върху украинския президент Владимир Зеленски натиск да започне политически мотивирано разследване на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Но Държавният департамент нареди на Съндланд да не сътрудничи на разследването. Посланикът се е съгласил да се яви доброволно, но е принуден да не дава показания заради директива на Държавния департамент.

Съндланд е богат предприемач от Орегон.

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонния разговор между президента на САЩ и украинския му колега.

Преди няколко дни стана ясно, че втори информатор, вече с по-силни доказателства, е готов да подаде жалба във връзка с твърденията, че Тръмп е притискал украинските власти.