Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси започна да мобилизира демократите за евентуален сценарий, при който нито Джо Байдън, нито президентът Доналд Тръмп получават необходимото мнозинство в Избирателната колегия за победа. Подобен феномен, който се случва един път на повече от 100 г., ще реши съдбата на президентството в долната камара на Конгреса, пише "Политико".

Тръмп и Байдън излизат на първи дебат на фона на скандалите около лидера на САЩ

Тръмп и Байдън излизат на първи дебат на фона на скандалите около лидера на САЩ

Двамата кандидати ще участват общо в три дебата

При подобен сценарий, който не се е случвал от 1876 г., делегацията на всеки щат има по един глас. Кой получава този глас се решава при вътрешно гласуване от всеки законодател в делегацията. Това означава, че президентството може да не бъде решено от партията, която контролира Камарата на представителите, а от тази, която контролира най-много щатски делегации в камарата. И в момента републиканците контролират 26 делегации спрямо 22 за демократите, в Пенсилвания силите са изравнени, в Мичиган 7-6 за демократите, като четиринадесетото място се държи от независимия Джъстин Амаш.

Според "Политико", ако се стигне до подобна битка в Камарата на представителите, тя ще бъде много по-брутална от тази за прокарването на номинацията на Тръмп за върховен съдия на САЩ в Сената преди изборите. В някои щати само едно място може да реши партийния състав на делегацията.

Тръмп платил милиони долари данъци, подцени опасенията за дълговете си

Тръмп платил милиони долари данъци, подцени опасенията за дълговете си

Имал много малко дългове

В неделя Пелоси е изпратила писмо до конгресмените в Демократическата партия, в което призовава да вземат под внимание това, че Камарата на представителите може да се наложи да решава кой да бъде президент, когато решават къде да съсредоточат ресурси за спечелване на места през ноември. Това може да доведе до по-съгласувани усилия на демократите за победа в щати като Монтана и Аляска, които по принцип са в ръцете на републиканците. В тези щати победи на демократите могат да променят изцяло делегациите.

"Конституцията постановява, че кандидатът трябва да получи подкрепата на мнозинството щатски делегации, за да победи. Трябва да постигнем това мнозинство на делегациите или да попречим на републиканците да го направят", подчертава Нанси Пелоси в писмото.

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса

Доналд Тръмп заяви на митинг в Пенсилвания в събота, че не иска изборите да свършат във Върховния съд или в Конгреса, макар че имат предимство в законодателния орган. Източници от републиканската партия обаче съобщиха, че Тръмп разглежда вероятността президентската битка да влезе в Конгреса като добра възможност. Той е повдигнал въпроса пред законодатели от Републиканската партия.

Според конституцията на САЩ победителят на президентските избори не е официално избран, докато Конгресът не потвърди резултатите на Избирателната колегия на 6 януари 2021 г. Това гласуване ще се състои само няколко дни след полагането на клетва на новоизбраните конгресмени, което означава, че ще има промени в делегациите, отразяващи победителите на изборите за конгресмени през ноември.

Ако нито Байдън, нито Тръмп съберат необходимите 270 електорални гласа в Избирателната колегия, делегациите в новия състав на Камарата на представителите ще решат кой е победителят на президентските избори. Щатите, в които делегациите са с изравнени сили, не се броят.

Но според "Политико" това е повече от едно просто математическо уравнение. Ако Камарата на представителите трябва да разреши безизходицата в Избирателната колегия, САЩ ще станат свидетели на една от най-тежките политически битки в историята си.