Прокуратурата на Рощок поиска спешно административният съд да издаде решение за ареста на 10 от задържаните 128 участници в вчерашните безредици по време на демонстрация срещу срещата на Г-8 през идната седмица, предаде РИА Новости

Демонстрантите замерваха полицаите с камъни и павета. Сред задържаните има граждани на България, Австрия, Япония, Швеция, Испания, Франция, Русия.  

Към задържаните са отправени обвинения за „сериозно нарушаване на обществения ред и причиняване на тежки телесни повреди". За да се гарантира участието на нарушителите в следствения процес, те ще останат в ареста.

Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат осъдени на затвор, като минималната присъда е 6 месеца, а максималната - 10 години.  

От задържаните 128 участници в безредиците, сега в ареста се намират 18 души. Останалите са освободени след като е установена самоличността им и са били разпитани. На някои от тях по-късно ще бъдат отправени обвинения за нарушаване на обществения ред и оказване на съпротива  срещу представителите на закона.