Гърция предупреди, че е достигнала лимита си, няма признак да има спад на бежанския поток, пише "Гардиън".

За първи път от историческото споразумение между Турция и ЕС през март 2016 г. за спиране на мигрантския поток е регистриран толкова голям натиск.

Гърция укрепва сухопътната си граница с Турция, вижда в България добър пример

Гърция укрепва сухопътната си граница с Турция, вижда в България добър пример

Оградата на България с Турция се оказала високоефективна

Само през септември са пристигнали 10 551 мигранти - най-много за един месец от сключването на сделката.

Прииждащите мигранти засилват натиска върху дясноцетристкото правителство, което обеща да заеме по-твърда позиция по казуса от предишното управление. Откакто пое властта през юли, премиерът Кириакос Мицотакис призовава ЕС да покаже по-голяма солидарност към Гърция и други държави, които се борят с мигрантския натиск.

Последните данни показват, че около 40 000 мъже, жени и деца на Самос, Лесбос, Хиос, Кос и Лерос - петте основни точки за влизане в Гърция от Турция - предимно са настанени в препълнени лагери, които са с капацитет до 5400 души. Въпреки усилията на властите, те са успели да преместят около 10 000 мигранти на континенталната територия на Гърция през последните месеци.

Гърция се обърна към ООН и поиска от ЕС санкции за сделката между Турция и Либия

Гърция се обърна към ООН и поиска от ЕС санкции за сделката между Турция и Либия

Гърция изрази възраженията си пред ООН относно споразумение между Либия и Турция за морски граници, което е в нарушение на международното право

Европейската комисия подготвя нови политики за разрешаване на предизвикателствата с миграцията. Атина предупреди, че е изключително важно Брюксел да признае необходимостта бежанците да се споделят поравно сред страните членки.

През миналия месец Мицотакис заяви пред Европейската комисия, че Гърция е "достигнала лимита си" и повече не може да се справя сама с мигрантския поток.

"Това не е гръцко-турски проблем", обяви той и подчерта, че проблемът засяга целия Европейски съюз и очаква помощта на Брюксел, както и европейска политика.

Като цяло Гърция е приела близо 90 000 бежанци и мигранти в страната.

Заради тежките условия в балканската държава Брюксел е под натиск да предприеме действия. На 12 декември Франция обяви, че ще приеме 400 мигранти от Гърция.