Светът трябва да осигури достъпа до хранителни продукти така, както и до ваксини. Това заяви италианският премиер Марио Драги при откриването на Предварителната среща на ООН за хранителните системи в Рим, съобщи "Ройтерс".

"Здравната криза COVID-19 доведе и до хранителна криза, каза той, като се позова на данни, показващи недохранването във всичките му форми. Така, пандемията се е превърнала във водещата причина за влошено здраве и смърт в света.

Първата среща на върха на системите за хранителни системи в Обединеното кралство ще се състои през септември, с цел постигане на напредък по целите на организма за устойчиво развитие до 2030 г.  Според последните данни на ООН световната хранителна система, която включва изсичане на гори за засаждане на култури, е отговорна за една трета от глобалните емисии на парникови газове. Това я прави водеща причина за изменението на климата.

Предупреждават за глад с библейски размери през 2021 г.

Предупреждават за глад с библейски размери през 2021 г.

270 милиона са застрашени да останат без прехрана

"Ние сме на път да постигнем целите за устойчиво развитие", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който за първи път обяви плана си преди COVID-19 драстично да забави напредъка.

След като останаха почти непроменени в продължение на пет години, жертвите на глада и недохранването в света се увеличиха миналата година с около 118 милиона души до общо около 768 милиона, като по-голямата част от тях се дължи на пандемията COVID-19, според голям доклад на ООН. 

На международните пазари цените на храните са нараснали с 33,9% на годишна база през юни, според индекса на цените на Агенцията за храните на САЩ, който следи продукти от основната потребителска кошница. 

Нараства дипломатическият импулс за борба с глада, недохранването и климатичната криза тази година със срещи на върха като сегашната, но предизвикателството е огромно.

Гутериш заяви, че предварителната среща ще направи оценка на напредъка към постигането на целите чрез трансформиране на глобалните хранителни системи, които са отговорни за 80% от загубата на биологично разнообразие в света.

ООН: Коронавирусът заплашва милиарди по света с безработица и глад

ООН: Коронавирусът заплашва милиарди по света с безработица и глад

На фона на втора вълна на пандемията и върнати ограничения в редица държави

Припомняме, че през юни ООН предупреди за глад с библейски размериМоже да настъпи "безпрецедентен глад с библейски размери" в десетки страни, ако не се предприемат по-нататъшни действия за справяне с недостига на храна. За това предупреди тогава ръководителят на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли. 

"Мислехме, че коронавирусът ще остане зад гърба ни до края на 2020 г., само за да го видим обновен с делта и други варианти, които опустошават най-вече развиващите се страни по света", посочи Бийзли. По негови думи въпросните страни са били "катастрофално поразени от тази перфектна буря".

Световната хранителна програма на ООН, която спечели Нобеловата награда за мир миналата година за своята работа, призова за 6 милиарда щатски долара, за да помогне на 41 милиона души в 43 държави, които според нея са на ръба на гладуването.