Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще поиска в конституцията изрично да се забранява осиновяването на деца от еднополови двойки, информира АФП.

Дуда, който се бори за преизбиране поясни, че ще предложи конституционна поправка в понеделник. Това е поредната атака срещу правата на гейовете по време на предизборната кампания на настоящия държавен глава, който сравни "ЛГБТ идеологията" с комунизма преди първия тур на президентските избори миналия месец.

Полският президент Дуда поде кампания с обещание да се бори с ЛГБТ идеологията

Полският президент Дуда поде кампания с обещание да се бори с ЛГБТ идеологията

Дуда постави начало на така наречената "харта на семейството"

"В конституцията на Полша трябва изрично да гласи, че на всеки в еднополови отношения се забранява да осиновява дете", каза Дуда на предизборен митинг в южния град Щавно-Здруй.

Той вярва, че тази конституционна поправка е необходима, за да се гарантира безопасността и правата на децата.

Дуда, който е от управляващата партия "Право и справедливост" допълни, че в понеделник ще излезе с предложение за изменение на конституцията и ще го внесе в парламента.

Според последните социологически проучвания кметът на Варшава Рафал Тжасковски е с почти изравнени позиции с Дуда.

Дуда и Цасковски на балотаж в Полша

Дуда и Цасковски на балотаж в Полша

Президентът печели, но няма нужните за преизбиране 50%

Тжасковски категорично заяви, че е против предложението на Дуда да се забрани на еднополови двойки да осиновяват деца. Той е отворен за идеята за граждански партньорства между еднополовите двойки, което в момента е забранено в Полша.

Само 9% от поляците вярват, че гейовете и лесбийките трябва да получат право за осиновяване на деца, според проучване от 2019 г. 29% подкрепят гей браковете.

Правата на гейовете са сред основните теми преди парламентарните избори в Полша през октомври.