Президентът на Филипините Родриго Дутерте заяви, че иска да узакони еднополовите бракове в страната, съобщава АФП.

Подобна мярка би вкарала Дутерте в конфликт с доминиращата Католическа църква.

Държавният глава на азиатската държава, който е дългогодишен критик на църквата, която е следвана от около 80% от гражданите на Филипините, изрази вижданията си по време на реч пред ЛГБТ общността в южния град Давао.

"Искам еднополовите бракове. Проблемът е, че ще трябва да променим закона. Но ние можем да променим закона", каза той, аплодиран от присъстващите.

Законът постановява, че бракът е съюз между мъж и жена. Нямам никакви проблеми да се сключва брак с мъж, брак с жена или каквото и да е предпочитанието на човека, добави Дутерте.

Разводите, абортите и еднополовите бракове все още са незаконни във Филипините предимно заради влиянието на църквата.

Но Дутерте, който пое властта в средата на 2016 г., активно атакува църквата, обвинявайки духовенството в сексуално посегателство и лицемерие.

Църквата пък от своя страна е един от най-големите критици на Дутерте, особено по въпроса за спазването на човешките права. Хиляди са убити от полицията по време на подетата от лидера на страната война срещу наркотиците.

Президентът на Филипините, чиито съюзници контролират двете камари на Конгреса, не разкри конкретно как еднополовите бракове ще бъдат узаконени.

"Това, което ви прави щастливи, аз ще ви го дам. Защо трябва да спра? Защо се налага морал, който повече не работи и е почти остарял", попита той.