Основателят на Alibaba Group Джак Ма се появи за първи път от октомври в сряда, когато разговаря с група учители чрез видео, облекчавайки безпокойството от необичайното му отсъствие от обществения живот, вдигайки акциите на гиганта в електронната търговия, съобщава "Ройтерс".

Спекулациите относно местонахождението на Ма се развихриха след новини този месец, че той е заменен в последния епизод на риалити телевизионно предаване и на фона на регулаторните пречки от страна на Пекин върху неговата бизнес империя.

Милиардерът не се е появявал публично от 24 октомври, когато критикува регулаторната система на Китай в реч на форум в Шанхай. Това го сблъска с длъжностни лица и доведе до спиране на публично публично предлагане в размер на 37 милиарда долара за финансовия филиал Ant Group.

"Алибаба" и неговата благотворителна фондация потвърдиха, че Джак Ма е участвал в онлайн церемония за годишно събитие за учители в селските райони в сряда.

В 50-секундното видео Ма, облечен с черна блуза, говори от стая със сиви стени, не е ясно къде е стаята.

Къде е Джак Ма - китайският милиардер в неизвестност от октомври

Къде е Джак Ма - китайският милиардер в неизвестност от октомври

Ма не се е появявал от възникналите разногласия с властите

Акциите на Alibaba, скочиха с над 10% от новината. "Появата на Джак Ма даде на инвеститорите спокойствие след много слухове", коментира Стивън Люнг, директор продажби в брокерската компания UOB Kay Hian в Хонконг.

Темата "Джак Ма се появява за първи път публично" и видеообръщението му към учители, бързо започнаха да се разпространяват в китайския Weibo, подобен на Twitter, което предизвика сериозна дискусия.

Въпреки че Ма се оттегли от корпоративните позиции, той запазва значително влияние върху Alibaba и Ant и ги популяризира в световен мащаб на бизнес и политически събития. Той също така продължава да е наставник на управленски талант в Alibaba Partnership, 35-членна група от мениджъри на компании.

Китай засили регулаторните мерки срещу антиконкурентното поведение в онлайн сектора и Alibaba стана обект на антитръстово разследване, започнато миналия месец от китайските власти.

Компанията планира да събере поне 5 милиарда долара чрез продажбата на облигации, деноминирани в щатски долари този месец.

ЕП разтревожен за Джак Ма

ЕП разтревожен за Джак Ма

Китайският милиардер не се е появявал публично от месеци