Обединеното кралство ще използва предстоящото си председателство на Г7, за да популяризира нов план от пет точки, насочен към повишаване на глобалната готовност и устойчивост срещу бъдещи пандемии, заяви британският премиер Борис Джонсън в обръщението си към 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, цитиран от "Спутник".

Ние в Обединеното кралство ще работим с нашите приятели, ще използваме нашето председателство на G7 през следващата година, за да създадем нов глобален подход към здравната сигурност, основан на план от пет точки за защита на човечеството срещу друга пандемия, заяви Джонсън.

Първа точка от този план ще бъде създаването на глобална мрежа от зоонозни изследователски центрове, където учените ще изследват патогени и ще различават опасния, като разработват антивирусно лечение преди нова пандемия, каза Джонсън, добавяйки, че Обединеното кралство е готово да инвестира в най-пълната си научна експертиза и сътрудничество.

Коронавирус: Лидерът на опозицията във Великобритания обвини Борис Джонсън в загуба на контрол

Коронавирус: Лидерът на опозицията във Великобритания обвини Борис Джонсън в загуба на контрол

Хиляди протестират срещу ограничителните мерки

Втората цел ще бъде да се развие производственият капацитет за лечение и ваксини, а третата ще бъде да се създаде глобална система за ранно предупреждение за пандемия, поясни Джонсън.

Ако тези три стъпки не успеят да предотвратят нова пандемия, Джонсън каза, че четвъртата стъпка трябва да бъде наличието на готови протоколи за действително глобално реагиране при извънредни ситуации, а не "193 различни кампании срещу един и същ враг", както беше в случая с COVID-19.

"Бих призовал всяка страна да предприеме петата стъпка и да вдигне контрола на износа, където е възможно - и да се съгласи да не ги съживява - и да отмени всякакви тарифи за жизненоважните инструменти на нашата борба: ръкавици, защитно оборудване, термометри и други продукти, критични за COVID ", продължи Джонсън, добавяйки, че Обединеното кралство от своя страна ще го направи веднага щом" новият независим тарифен режим влезе в сила на 1 януари".

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Това можело да раздели Обединеното кралство

Днес в Лондон се проведе многохиляден протест против мерките, налагани от властите. Демонстрацията е прераснала в сблъсъци между полицаи и демонстранти, като има данни за арестувани и ранени.