Хиляди, повечето от които без маски за лице, се събраха в центъра на британската столица Лондон в събота, за да протестират срещу налаганите от правителството мерки срещу пандемията, предадоха CBS и "Ройтерс".

Под въпрос тестването на COVID-19 във Великобритания заради оборудване

Под въпрос тестването на COVID-19 във Великобритания заради оборудване

Целта от 500 000 теста за денонощие може да не бъде достигната в срок

Според несъгласните, с подобни мерки ненужно се ограничават човешките права и свободата на изразяване на обществеността.

Столичната полицейска служба предупреди, че ще предприемат действия за принудително разпръскване на събралите се, ако демонстрантите не се съобразят с налаганите правила за социална дистанция.

Демонстрацията, която е започнала като мирен протест, е прераснала по-късно в сблъсъци между полиция и демонстранти. Полицаите са били обстрелвани с бутилки, а органите на реда са използвали палки.

Има данни за поне четирима ранени, сред които и полицаи.

Снимка 497950

Източник: EPA/БГНЕС

Има данни и за задържани.

Демонстрацията идва, докато Парламентът се подготвя за преглед на законодателството за COVID-19 и правителството налага нови ограничения за контрол на болестта. Някои депутати разкритикуваха правителството за прилагане на правилата без одобрение от парламента.

Организаторите отрекоха, че следват сляпо конспиративни теории, аргументирайки се, че отстояват свободата на изразяване и правата на човека.

Великобритания отчете най-много заразени с COVID-19 от началото на пандемията

Великобритания отчете най-много заразени с COVID-19 от началото на пандемията

6 634 нови случая за последното денонощие

Според тях, риск наистина има, но те са против излишното всяване на паника.

Правителството разпореди по-рано тази седмица полицейски час в барове и ресторанти в цялата страна, заедно с по-строги изисквания за маска за лице и увеличени глоби за неспазването им. То също така забрани повечето социални събирания на повече от шест души, но има освобождаване от протести, стига организаторите да представят оценка на риска и да се съобразят със социалното дистанциране.

Великобритания има близо 42 000 потвърдени смъртни случая са свързани с COVID-19. Новите случаи нараснаха рязко през последните седмици.

Джонсън предлага план в 5 точки за глобална готовност за пандемии

Джонсън предлага план в 5 точки за глобална готовност за пандемии

Обединеното кралство ще представи плана по време на председателството си на Г7

Лондон, в който живеят почти 9 милиона души, в петък беше добавен към списъка за наблюдение на британското правителство COVID-19 като "зона на тревога". Това означава, че британската столица също може да се сблъска с нови ограничения, ако инфекциите продължат да нарастват в града.