Мъж атакува няколко души с нож на жп гара в района на Мюнхен, южната част на Германия, един човек е убит, а други трима са ранени, съобщиха властите и местни медии, цитирани от световни агенции.

50-годишен мъж е починал вследствие на получените рани. Ранените са на възраст 43,55 и 58 години.

Извършителят на престъплението започнал да атакува пътници на станция S-Bahn в Графинг, източно от Мюнхен, около 5 часа тази сутрин. Първо нападнал човек във влак, след това намушкал друг човек на перона, напуснал жп гарата и намушкал още двама мъже на велосипеди до гарата, разясни говорител на баварската полиция.

Според  Bayerischer Rundfunk полицията разпитва свидетели, които са заявили, че по време на атаката нападателят е крещял "Аллах е велик".  Свидетел разказа пред местен репортер, че мъжът е викал "всички сте неверници" на немски език.

Един пожарникар заяви пред Merkur, че нападателят е намушкал в гърба разносвач на вестници.

Германската полиция обяви, че е задържала заподозрян за атаката и работи по установяване на самоличността му. Германска медия съобщава, че нападателят се казва Паул Х.

Според разпространяваната информация нападателят е млад мъж, който няма криминално минало.

Говорител на полицията в Мюнхен изтъкна пред The Local, че не могат да потвърдят медийна информация дали зад нападението има политически или екстремистки мотиви. Но по-късно властите заявиха, че "очевидно е свързано с ислямистки мотив".

До момента няма конкретни доказателства нападателят да е свързан с терористична организация, обявиха от прокуратурата в Мюнхен.

Според баварския вътрешен министър Йоахим Херман властите вярват, че извършителят е германски гражданин. Германските власти добавиха, че 27-годишният е от провинция Хесен.

Източници от полицията са разкрили пред ARD, че 27-годишният е наркозависим, който е лекуван в психиатрия.

Хеликоптер и няколко линейки са изпратени на място.

Полицията временно е затворила гарата.

Графинг се намира на около 32 километра югоизточно от баварската столица.