Сподвижници на опозиционера Алексей Навални са установили, че синът на шефа на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин - Алексей, е станал собственик на апартамент в московския комплекс "Триумф Палас", на стойност 180 милиона рубли. Имотът с площ 208 квадратни метра се намира в северозападната част на Москва, съобщава изданието Каспаров.ru.

През последните 8 години Рогозин-младши е заработил 55 милиона рубли, което е значително по-малко от стойността на апартамента, се казва още в публикацията.

Според официалния регистър, Алексей Рогозин е купил жилището през 2019 г. от Сергей Саруев - един от големите подизпълнители на руското министерство на отбраната и "Роскосмос". Това е станало няколко месеца след като Рогозин-младши е напуснал поста директор на авиационния концерн "Илюшин".

Според екипа на Навални, Саруев може да е продал имота под пазарната му стойност и може би става дума за завоалиран подкуп.

Изданието напомня, че в началото на август Дмитрий Рогози предложи корупцията във военно-промишления комплекс да се наказва с разстрел.

През 2016 г. Transparency International установи, че самият Дмитрий Рогозин притежава елитен апартамент в центъра на Москва, чиято стойност е 500 милиона рубли. Самият Рогозин определи разследването като "бълнуване" и заяви, че "кадастралната стойност" на жилището е само 29 милиона.

Припомняме, през периода от декември 2011 г. до май 2018 г. Дмитрий Рогозин беше вицепремиер на Руската федерация. Преди това той беше постоянен представител на страната към НАТО.

Молдова обяви Рогозин за персона нон грата
Обновена

Молдова обяви Рогозин за персона нон грата

Решението е на кабинета