Експлозия разтърси петролен танкер под флага на Сингапур край саудитския пристанищен град Джеда, съобщи собственикът на кораба, като това е последната от поредица атаки срещу енергийна инфраструктура в кралството, информира "Франс прес".

Засега никоя групировка не е поела отговорност за взрива на танкера BW Rhine, но това се случва, докато подкрепяните от Иран бунтовници хуси в съседен Йемен засилват трансграничните атаки срещу саудитски цели в отговор на петгодишната военна кампания, предвождана от Саудитска Арабия.

"BW Rhine е ударен от външен източник, докато разтоварваше в Джеда... причинявайки експлозия и последващ пожар на борда", се казва в изявление на собственика му, базираната в Сингапур корабоплавателна компания Hafnia.

"Екипажът потушии пожара с помощта на бреговата пожарна и влекачи, а всички 22-ма моряци са без наранявания", уточняват от компанията.

Саудитските власти засега не са потвърдили взрива в Джеда, ключово пристанище в Червено море и център за разпределение на петролния гигант Saudi Aramco.

Hafnia съобщи за "повреда на корпуса" при взрива, който е станал малко след полунощ, като не изключи възможността за разлив на петрол.

"Възможно е от кораба да е изтекъл малко петрол, но това не е потвърдено и понастоящем уредите показват, че нивата на петрол на борда са на същото ниво, както преди инцидента", посочиха още от компанията.

Dryad Global, базирана в Лондон фирма за морско разузнаване, също съобщи за последния взрив, заявявайки, че той е ударил кораб, докато "е извършвал операции на пристанището на Saudi Aramco в Джеда".

Но компанията идентифицира като възможни цели танкерът Desert Rose под флага на Доминикана или "Ал Амал ал Сауди" под флага на Саудитска Арабия.

Експлодирала мина удари танкер край бреговете на Саудитска Арабия

Експлодирала мина удари танкер край бреговете на Саудитска Арабия

Танкерът е гръцки

Инцидентът се случва след експлозия миналия месец, разтърсила експлоатиран от Гърция петролен танкер, акостирал в южното пристанище на Саудитска Арабия Шукайк, атака, за която предвожданата от Рияд военна коалиция обвини йеменските бунтовници хуси.

Не беше съобщено за ранени при този взрив на плаващия под малтийски флаг танкер Agrari според базирания в Гърция негов оператор TMS Tankers.

Миналия месец бунтовниците от хуси заявиха, че са ударили завод, експлоатиран от Saudi Aramco в Джеда, с ракета "Кудс-2". "Сауди Арамко" каза, че ударът е разкъсал дупка в петролен резервоар, предизвиквайки експлозия и пожар.

Инцидентите, които подчертават уязвимостта на петролната инфраструктура на Саудитска Арабия, стават, докато хусите ескалират атаките срещу Саудитска Арабия в отговор на военната кампания в Йемен.