Европейският парламент поиска промени в проекта на Многогодишната финансова рамка на Общността, договорен от 27-те страни членки на ЕС, информира АФП.

Евродепутатите прокараха резолюция с 465 гласа срещу 150.

ЕП се закани да блокира бюджетната сделка на евролидерите

ЕП се закани да блокира бюджетната сделка на евролидерите

Ние за момента не сме готови да погълнем горчивото хапче

В резолюцията се предупреждава, че евродепутатите няма да одобрят евробюджета, когато го гласуват по-късно тази година. Те призоваха да се проведат преговори за "подобряване на предложението".

По-рано днес по време на дебат за приетия от евролидерите бюджет евродепутатите обявиха, че не са съгласни с договорената от европейските лидери Многогодишна финансова рамка на ЕС в сегашната й форма. Те изразиха недоволството си от орязаните средства.

Как евролидерите разпределиха бюджета до 2027 г.?

Как евролидерите разпределиха бюджета до 2027 г.?

За първи път в историята на Общността държавите ще вземат общ заем от финансовите пазари

Европейският парламент ще трябва да одобри бюджета от 1,074 трилиона евро, приет на политическо ниво във вторник след тежки преговори, които продължиха четири денонощия. Евродепутатите обаче няма да подложат на гласуване плана за възстановяване от 750 милиарда евро, макар че е тясно обвързан с бюджета на ЕС.

Споразумението беше договорено от евролидерите след интензивни преговори, изпълнени със заплахи за оттегляне, налагане на вето и след яростната опозиция на Холандия и Австрия.

Германия и Франция твърдо подкрепяха пакета, който позволява за първи път 27-те страни членки заедно да вземат общ дълг за подпомагане на най-засегнатите от коронавирус кризата, предимно Испания и Италия.

"Ние за момента не сме готови да погълнем горчивото хапче, за което говорите", каза председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер, който отговори на изказването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Зоват ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Зоват ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Според Декетелеер Европейският парламент трябва да отхвърли споразумението

Ираче Гарсия Перес, председател на ПЕС, заяви, че нейната група "няма да приеме" предвидените съкращения за ориентирани към бъдещето програми в договорения бюджет.

Председателите на всички останали политически групи също изразиха недоволството си.

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Кои са печелившите и загубилите

"Политико" отбелязва, че евродепутатите недоволстват, тъй като нямаха думата по време на преговорите на евролидерите. Очаква се да си отмъстят с налагането на вето на бюджетния план.

"Да, ние успяхме да предотвратим дори още по-големи съкращения, както някои страни членки искаха, но тази Многогодишна финансова рамка е трудно хапче за поглъщане. И аз знам, че тази сграда усеща същото", заяви по-рано днес Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Европейския парламент да подкрепи огромния бюджет.

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

ЕК съжалява, че евролидерите орязаха бюджета

Списъкът с лошите новини е дълъг