Евродепутатите обявиха, че не са съгласни с договорената от европейските лидери Многогодишна финансова рамка на ЕС в сегашната й форма. Те изразиха недоволството си от орязаните средства, информира ДПА.

Европейският парламент ще трябва да одобри бюджета от 1,074 трилиона евро, приет на политическо ниво във вторник след тежки преговори, които продължиха четири денонощия.

Бюджетът е трудно хапче за поглъщане, но го подкрепете, зоват евролидери ЕП

Бюджетът е трудно хапче за поглъщане, но го подкрепете, зоват евролидери ЕП

Добрата новина е, че ние успяхме да запълним почти цялата дупка

Но докато повечето лидери приветстват пакета като "исторически", депутати от всички седем политически групи в парламента не са доволни от резултатите.

"Ние за момента не сме готови да погълнем горчивото хапче, за което говорите", каза председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер, който отговори на изказването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Как евролидерите разпределиха бюджета до 2027 г.?

Как евролидерите разпределиха бюджета до 2027 г.?

За първи път в историята на Общността държавите ще вземат общ заем от финансовите пазари

Вебер подчерта, че предложението за дългосрочния бюджет на Общността предвижда драстични съкращения на разходите в здравния сектор, което е "невероятно" по време на пандемията от коронавирус.

Има съкращения и в сферите на иновациите и отбраната, продължи лидерът на най-голямата политическа група в Европейския парламент.

Според председателя на дясноцентристката група необходимо е също да се изясни определението как върховенството на закона се обвързва с изразходваните от страните членки евросредства.

Ираче Гарсия Перес, председател на ПЕС, заяви, че нейната група "няма да приеме" предвидените съкращения за ориентирани към бъдещето програми в договорения бюджет.

Зоват ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Зоват ЕП да наложи вето на историческата сделка на евролидерите

Според Декетелеер Европейският парламент трябва да отхвърли споразумението

Председателите на всички останали политически групи също изразиха недоволството си.

"Политико" отбелязва, че евродепутатите недоволстват, тъй като нямаха думата по време на преговорите на евролидерите. Очаква се да си отмъстят с налагането на вето на бюджетния план. Днес Европейският парламент се очаква да гласува резолюция, в която ще заявят ясно, че на този етап няма да одобрят дългогодишния бюджет, докато не получат удовлетворителни споразумения по различни въпроси.

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Какво договориха евролидерите и защо бе толкова трудно?

Кои са печелившите и загубилите

"Да, ние успяхме да предотвратим дори още по-големи съкращения, както някои страни членки искаха, но тази Многогодишна финансова рамка е трудно хапче за поглъщане. И аз знам, че тази сграда усеща същото", заяви по-рано днес Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Европейския парламент да подкрепи огромния бюджет.

Евролидерите със споразумение след исторически маратон
Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро