Русия разглежда Турция като ключов партньор и Москва е готова да развие политически диалог с Анкара на най-високо ниво. Това заяви руският лидер Владимир Путин на пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган в Москва, съобщават руски медии.

Отношенията ни се възстановяват с бързи темпове, изрази задоволство Путин пред Ердоган

Отношенията ни се възстановяват с бързи темпове, изрази задоволство Путин пред Ердоган

Много се радваме, че нашите междудържавни връзки се възстановяват

"Днес ние проведохме 6 срещи на най-високо ниво. Атмосферата беше много конструктивна", каза Путин пред журналистите. Двамата президенти обсъдиха икономическите въпроси и сътрудничеството в хуманитарната сфера.

Можем да кажем със сигурност, че нашите държави се върнаха на пътя към истинско партньорство, поясни руският лидер.

Снимка 282788

Източник: ЕПА

"Бих искал да подчертая, че ние разглеждаме Турция като наш ключов партньор. Готови сме да поддържаме активен политически диалог на най-високо ниво", подчерта той.

Русия частично отмени забраната за внос от Турция

Русия частично отмени забраната за внос от Турция

Докато Ердоган е в Москва

Русия очаква проектът за строителство на първата турска атомна централа "Аккую" скоро да получи статут на стратегически проект, отбеляза Путин.

Ние също се съгласихме да се създаде съвместен инвеститорски фонд. Енергетиката е един от нашите приоритети, добави руският лидер.

По думите му Русия и Турция са съгласни за изграждането на "Син поток". Европейските партньори могат да участват в този проект, ако желаят, уточни той.

Според Путин "Турски поток" ще позволи да се повиши транзитният потенциал на Турция, както и увеличаване на газовите доставки за турската държава.

Русия и Турция призовават международната общност да се бори срещу тероризма в Сирия, каза още Путин и добави, че спирането на огъня в арабската страна като цяло се спазва благодарение на координационните действия на Русия, Турция и Иран.

Обаче Путин не изключва възможно участие на САЩ в съвместни усилия за уреждане на сирийската криза.

Снимка 282787

Източник: ЕПА

Турският президент благодари на Путин за гостоприемството.

Той заяви, че Турция е завършила процеса по нормализация на отношенията с Русия по време на срещата си с Путин.

"Успяхме да преодолеем провокативните действия и всички проблеми. Много работа беше свършена за нормализиране на нашите отношения. Смятаме, че има осезаема промяна в отношенията. Мисля, че ние приключихме процеса по нормализация в резултат на нашета среща днес", каза той.

Турският президент също изрази надежда Русия да отмени всички икономически санкции срещу Турция.

Двамата президенти, стана ясно от думите на Ердоган, също са обсъдили Сирия и други военни конфликти, включително в Нагорни Карабах.

Вярваме, че всички проблеми в Сирия могат да бъдат разрешени, подчерта Ердоган.