Европейският съюз е готов да промени позицията си за Брекзит, ако британският премиер Тереза Мей смекчи наложените от нея "червени линии".

Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от "Гардиън".

Мей изложи митническия план след Брекзит

Мей изложи митническия план след Брекзит

Според новия "улеснен митнически ред" Великобритания ще използва технология

Предложението на Барние може да се възприеме като стратегическо размахване на маслинова клонка.

"Готов съм да приспособя нашето предложение, ако Великобритания промени "червените линии", обеща Барние в реч пред Института за международни и европейски изследвания в Брюксел.

"Нашата задача винаги е била да постигнем споразумение с Великобритания", добави той.

Барние призова всички страни да спрат да спорят по въпроса за ирландската граница, като ги умолява да " не драматизират" казуса.

Брюксел окончателно прие решение за състава на ЕП след Брекзит

Брюксел окончателно прие решение за състава на ЕП след Брекзит

Новият състав на законодателния орган ще бъде намален от 751 на 705 депутати

Но той предупреди, че няма отстъпи по въпроса за единния пазар. Според него "никога не трябва да се разглежда като голям супермаркет, това е икономически, културен и социален живот, трябва да бъде развиван във всичките си измерения".

Единният пазар е нашето основно икономическо обществено благо. Ние няма да нанесем вреда. Трябва да намерим решения, които ще зачитат целостта на единния пазар, изтъкна дипломатът.

Той за първи път призна, че все още има работа по въпроса да се защитят правата на британските граждани в ЕС и европейските граждани на Острова.

Днес премиерът на Обединеното кралство председателства среща на кабинета в опит да се постигне споразумение между "враждуващите" страни за Брекзит.

Поддръжниците на Брекзит се ужасени, след като са научили, че Мей се подготвя да смекчи позицията, която включва да поиска от Брюксел достъп до стоки на единния пазар, но не и до услуги.