Германия е основната цел на руските кампании за дезинформация в Европейския съюз, се казва във доклад във вторник, в момент когато отношенията между Москва и Запада стигат нов минимум заради отравянето и затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщава "Ройтерс".

Службата за наблюдение на дезинформацията на ЕС, която се управлява от Службата за външна дейност на блока, посочва в доклада, че е документирала 700 случая на умишлено фалшиви или подвеждащи съобщения, чиято цел е да разпространи дезинформация за Германия, след като стартира база данни за проследяване в края на 2015 г.

Това се сравнява с повече от 300 случая за Франция, над 170 за Италия и 40 за Испания, заяви службата, създадена след анексирането на Крим през 2014 г. и има за цел да се бори с това, което смята за умишлена кампания за клевета от страна на Русия.

"Германия е посочена като основна цел за усилията за руска дезинформация сред европейските държави-членки", съобщава европейската служба EUvsDisinfo.

Демагогията в руската дипломация

Демагогията в руската дипломация

ЕС държи отворени врати за руски студенти, туристи, инвеститори и журналисти, подкрепя гражданското общество и ще наблюдава нарушенията на Кремъл на правата на руския народ и срещу съседите на Русия

EUvsDisinfo заяви, че Кремъл се опитва да изобрази Германия като държава, движена от "ирационална русофобия", за да отклони вниманието от руските нарушения на човешките права и международното право.

"Подходът на Русия възнамерява да създаде несигурност, да засее раздори, да даде на руските служители възможност за маневри", се казва в доклада.

Германия бе сред страните от ЕС, които се застъпват за по-големи санкции срещу Русия по случая с Навални, който се лекува в Берлин и се възстанови в Шварцвалд, след като миналата година бе отровен с военен нервен агент.

Навални, който се бори с корупцията, казва, че Кремъл стои зад атаката, което Москва отрича. Той беше арестуван след завръщането си в Москва от Германия през януари и сега излежава присъда в руска наказателна колония.

Миналия месец ЕС постави в черен списък четирима висши руски служители по случая Навални, добавяйки ги към икономическите санкции, които по-рано наложи на Русия заради анексията на Крим и подкрепата на Кремъл за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна.

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

В Европарламента призоваха "Северен поток 2" да се използва против Русия

Според Манфред Вебер газопроводът не е в европейски интерес

EUvsDisinfo заяви, че Русия е изобразила Германия като инструмент за определяне на новите санкции, последвали пътуването на висшия дипломат на ЕС Йозеп Борел до Москва през февруари.

Докато Борел призова за освобождаването на Навални, той също изтъкна необходимостта от диалог и сътрудничество между ЕС и Русия в области като климатичните промени и иранската ядрена сделка. По време на посещението му обаче Москва изгони четирима дипломати от ЕС, включително един от Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел, израснала в комунистическа Източна Германия, отдавна критикува нарушенията на правата на човека от Москва, но Берлин се противопоставя на натиска на САЩ да блокира газопровода "Северен поток 2", който ще доставя повече руски газ за Европа през Германия.

Лидерите на ЕС ще обсъдят следващите стъпки в неспокойните си отношения с Русия на среща на върха на 25-26 март.

В Германия предупредиха за нова военна заплаха от Китай и Русия

В Германия предупредиха за нова военна заплаха от Китай и Русия

Русия цели да дестабилизира и отслаби НАТО