Огромният скок на случаите на COVID-19 през последните седмици заплашва възстановяването на Европейския съюз от дълбокия икономически спад, причинен от миналогодишното начало на пандемията, каза в сряда ръководителят на икономиката на блока, съобщава АП.

А медицински експерти предупредиха, че състоянието на общественото здраве може да се влоши много.

Само преди две седмици изпълнителната власт на ЕС повиши прогнозата си за растеж за икономика, която се възстановява.

Но еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони каза в сряда, че оптимистичната картина сега отново е под съмнение на фона на нарастващите инфекции и с повторното въвеждане на ограничения в нарастващ брой държави-членки.

Опасенията са, че есенната прогноза за ръст от 5% тази година в 19-членната еврозона все още може да бъде засегната от кризата с вируса в края на годината.

"Единственото ни послание е: Отнасяйте се към ситуацията много сериозно", каза Джентилони, "но без да мислим, че икономическото въздействие ще бъде същото като преди една година".

Медицинските експерти предупредиха за предстоящи трудности и призоваха за спешни мерки, които могат да засегнат важни сектори като ресторантьорството, баровете и туризма, които вече бяха силно засегнати от вируса миналата година.

СЗО е много притеснена от скока на Covid в Европа

СЗО е много притеснена от скока на Covid в Европа

Проблем е недостатъчната ваксинация, задължителната ваксинация е "крайна мярка", но би било "много навременно да се проведе правен и социален дебат" по въпроса

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви в доклад от сряда, че тежестта от силно заразния вариант Делта се "очаква да бъде много висока през декември и януари", освен ако не бъдат предприети драстични действия на правителствата и ваксинациите не се покачват още повече. 

Всичко противоречи на първоначалните очаквания за празничния сезон, когато се смяташе, че европейците, необременени от ограниченията на COVID-19, ще се потопят в своите спестявания от изминалата година и ще харчат, давайки на икономиката голям шанс.

Сега, предупреди ECDC, "празничният сезон в края на годината, който традиционно се свързва с дейности като социални събирания, пазаруване и пътувания, представляват значителни допълнителни рискове за засиленото предаване на Делта".

Директорът на ECDC Андреа Амон говори за здравните системи, които вече са претоварени в някои държави от ЕС, а други са близки до това. "Сега трябва да го приемем наистина сериозно, в смисъл, че трябва да се прилагат мерки, за да се намали предаването".

В миналото обаче това означаваше блокиране и затваряне на предприятия, които бяха отговорни за безпрецедентния икономически спад.

"Имаме още малко време до Коледа", каза Амон. "Но ако ситуацията не се подобри, това може да означава, че тези мерки трябва да бъдат взети и по време на Коледа".

Европа пришпорена да действа спешно на фона на ужасна COVID-19 перспектива

Европа пришпорена да действа спешно на фона на ужасна COVID-19 перспектива

Европа понастоящем е най-силно засегнатият регион от коронавируса