Световната здравна организация СЗО е много притеснена за разпространението на Covid-19 в Европа, докато континентът се бори с нова вълна от инфекции, съобщава БиБиСи. 

Регионалният директор д-р Ханс Клуге предупреди, че около 500 000 смъртни случая могат да бъдат регистрирани до март, ако не бъдат предприети спешни действия.

Д-р Клуге каза, че въвеждането на мерки като носенето на маска може незабавно да помогне.

Предупреждението идва, когато няколко страни съобщават за рекордно високи нива на заразяване и въвеждат пълни и частични блокирания.

Д-р Клуге каза, че зад разпространението стоят фактори като зимния сезон, недостатъчното покритие с ваксини и регионалното доминиране на по-преносимия вариант Delta. Той призова за засилено ваксиниране и прилагане на основни мерки за обществено здраве и нови медицински лечения.

Източна Европа е столица на излишните смъртни случаи от липса на ваксинация

Източна Европа е столица на излишните смъртни случаи от липса на ваксинация

Страни като България имат най-висок процент на смъртни случаи от всякакви причини

"Covid-19 отново стана причина номер едно за смъртност в нашия регион", каза той пред BBC, добавяйки, че "знаем какво трябва да се направи", за да се преборим с болестта.

Д-р Клуге каза, че задължителните мерки за ваксинация трябва да се разглеждат като "крайна мярка", но че би било "много навременно" да се проведе "правен и социален дебат" по въпроса.

"Преди това има и други средства като Covid пропуск", каза той, добавяйки, че това "не е ограничаване на свободата, по-скоро е инструмент за запазване на нашата индивидуална свобода".

Австрия в петък стана първата европейска страна, която обяви, че ваксинацията срещу Covid-19 ще стане законово изискване. Очаква се новите правила да влязат в сила през февруари.

Официално: Пълен локдаун и задължителна ваксинация в Австрия
Обновена

Официално: Пълен локдаун и задължителна ваксинация в Австрия

Затварянето ще е от понеделник, изискването за ваксиниране - от февруари

Съобщението заедно с това за ново национално блокиране беше направено в отговор на рекордния брой случаи и ниските нива на ваксинация.

Много други европейски страни също налагат нови мерки с нарастването на случаите.

Държави, включително Чехия и Словакия, също обявиха нови ограничения за неваксинирани хора, тъй като на целия континент се регистрират рекордни нива на заразяване.

През нощта в Ротердам в Холандия избухнаха бунтове с насилие заради новите мерки за Covid-19. Стотици протестиращи хвърляха камъни срещу полицията заради плановете на правителството за повече ограничения и забрана за фойерверки в новогодишната нощ.

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Рискуваме да се превърнем в клъстер

Шпан определи ситуацията като "национална извънредна" и отказа да постанови друго национално блокиране.

Обединеното кралство регистрира 44 242 нови случая на коронавирус в петък.

Правителството последователно заявява, че няма планове за друго блокиране, но заяви, че може да въведе допълнителни мерки за Covid в Англия за защита на NHS - известен като План B - които включват задължителни Covid паспорти за някои закрити места, задължителни маски в някои вътрешни помещения и съвети за работа от вкъщи.

Полицията в Ротердам се сблъска с бунтовници на протест срещу Covid мерки

Полицията в Ротердам се сблъска с бунтовници на протест срещу Covid мерки

Общо 7 души са ранени и най-малко 20 са арестувани