ЕС съобщи, че е "подготвен" за наложените от президента на САЩ Доналд Тръмп спорни митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий, съобщават агенции.

Наложените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита (25% мито за внос на стомана и 10% за вносния алуминий) влязоха в сила на 23 март 2018 г. В края на март Вашингтон обяви, че временно няма да налага мита на ЕС и няколко други държави, за да има възможност страните да постигнат дългосрочно решение. Отсрочката изтича на 1 май и не може да бъде подновена, което би означавало начало на своеобразна търговска война.

Германия иска да постигне дългосрочно отлагане на митата на САЩ.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом днес ще проведе разговори с американския търговски министър Уилбър Рос, но надеждите двете държави да постигнат споразумение са малки.

Европейският съюз е подготвил списък с американски продукти, които могат да бъдат засегнати с нови мита, включително дънки, мотори, бърбън и други.

ЕС удря бърбъна, портокаловия сок и фъстъченото масло, ако САЩ наложат мита
Обновена

ЕС удря бърбъна, портокаловия сок и фъстъченото масло, ако САЩ наложат мита

В него влизат също продукти от стомана, индустриални и селскостопански продукти

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че с Вашингтон са установени контакти на "всички нива" в опит да се избегне търговска война, но представителят на съюза предупреди, че Брюксел е готов да действа.

ЕС публикува списък с американски стоки, които може да удари

ЕС публикува списък с американски стоки, които може да удари

От "царевица до мотори"

Схинас каза, че дори и на утрешния празник в Брюксел ще работят чиновници във връзка с проблема.

Ние сме търпеливи, подготвени сме и Денят на труда ще е изпълнен с работа за нас, изтъкна говорителят.

Източник от ЕС съобщи, че "дискусиите продължават, ние чакаме", намеквайки, че Брюксел чака решение на Тръмп, вероятно късно тази вечер.

Германия, Великобритания и Франция проведоха кризисни разговори в неделя. От Елисейския дворец обявиха, че трите държави са постигнали съгласие, че "ЕС трябва да бъде готов да действа", ако Вашингтон наложи мита върху европейска стомана и алуминий.