Допълнителни войски на ЕС ще бъдат разположени в Босна и Херцеговина от следващата седмица, заяви днес генералът на Силите на Европейския съюз в Босна и Херцеговина (EUFOR) Ласло Стич. По негови думи това е планирано по-рано, с цел запазване на стабилната обстановка в държавата. Това съобщиха от БТА по данни на новинарската агенция Hina.

Очаква се първо пристигането на френски войски, които ще останат в Босна и Херцеговина за месец. Към тях ще се присъединят италиански и румънски войници, като съставът на резервните сили на EUFOR ще бъде от общо 250 души, съобщава още генералът.

Очаква се също войските, които ще пристигнат скоро в страната, да провеждат обучение и патрулиране заедно с войниците към EUFOR на място. Това е част от подготовката за стратегическа интеграция на резервните сили в случай на криза.

Способността за разполагане и интегриране на допълнителни войски трябва да се тества всяка година, за да се запознаят с процедурите и ситуацията на място, заяви Ласло Стич и допълни, че контингентът в държавата ще може да разчита на незабавна подкрепа от 3500 войници в рамките на стратегическите резервни сили, ако ситуацията се промени.

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез съобщи, че един пехотен батальон ще участва в учения с войските на EUFOR. В предстоящите дни се очаква засилено движение на войски и превоз на военно оборудване във връзка с пристигането на резервните сили.

Босна и Херцеговина няма амбиции да става част от НАТО

Босна и Херцеговина няма амбиции да става част от НАТО

Страната се стреми да се придържа към политика на неутралитет