Днес е битка за Елисейския дворец, резултатът от която може да промени Европа. Предизборната кампания изобилстваше от скандали. Само два дни преди гласуването сянката на терора отново надвисна над Триумфалната арка. Знакови лица от политиката като Никола Саркози и действащия държавен глава Франсоа Оланд няма да се състезават. Ако прогнозите се сбъднат изборите ще бъдат силен удар върху традиционните левица и десница, които ще останат извън финала на президентската надпревара.

Ден на размисъл във Франция

Ден на размисъл във Франция

Засилен е контролът в цялата страна

39-годишният бивш министър на икономиката и инвестиционен банкер Еманюел Макрон, който преди година основа движение "Напред", има шансовете да стане най-младият досега държавен глава на Франция. Той е твърд проевропеец и е за засилване на евроинтеграцията.

Той предвижда съкращаване на разходи, намаляване на данъците и на безработицата, създаване на европейски фонд за отбрана и контрол на чуждите инвестиции в Евросъюза.

Изборите във Франция представляват риск за световната икономика според Шойбле

Изборите във Франция представляват риск за световната икономика според Шойбле

"Не е тайна, че няма да празнуваме бурно, ако резултатите в неделя доведат до балотаж между Льо Пен и Меланшон"

В същото време за напускане на съюза, отказ от еврото и излизане от Шенген са основните послания на лидера на крайно десния Национален фронт Марин льо Пен. Тя призвова нелегалните мигранти да не могат да узаконят престоя си, депортиране на хора с досиета за радикализация, паспортни проверки по границите и по-трудни условия за френско гражданство.

Еманюел Макрон продължава да е фаворит за нов президент на Франция

Еманюел Макрон продължава да е фаворит за нов президент на Франция

Първият тур на изборите в неделя е с непредвидими резултати

63-годишният консерватор Франсоа Фийон влезе като фаворит в надпреварата, но скандал срина надолу рейтинга му. Той остана в надпреварата дори и при призивите от Никола Саркози и Ален Жупе за оттегляне. Медиите разкриха, че съпругата и две от децата му са получи стотици хиляди евро държавни пари като негови асистенти в парламента, без да работят. Той отрича да е отклонявал средства.

Бившият премиер Фийон предлага връщане към 39-часовата работна седмица, по-малко обществени разходи, съкращаване на 500 хиляди държавни работни места, по-близки отношения с Русия и вдигане на европейските санкции. Според него Франция се нуждае от Европа особено когато става въпрос за конкуренцията, идваща от Съединените щати и Китай. Иска преразглеждане на Шенгенските споразумения и европейска гранична полиция.

Сондажите дават шансове за балотаж и за крайнолевия 65-годишен Жан-Люк Меланшон. Той предлага увеличаване на държавните разходи, минимална работна заплата от 1300 евро, но също така иска Франция да напусне НАТО, девалвация на еврото и предоговаряне на правилата на Евросъюза, които постановяват политики на икономии.

Марин льо Пен настоя Франция да възстанови граничните проверки за борба с ислямистите

Марин льо Пен настоя Франция да възстанови граничните проверки за борба с ислямистите

Опитва да се възползва предизборно от поредния терористичен акт

В неговата писта бяга и социалистът Беноа Амон. В програмата си обещава 750 евро универсален месечен доход за всички французи, той е за легализиране на канабиса и за отваряне на Франция към бежанците от войни.

Французите днес трябва да решат дали имат смелостта да водят Европа или предпочитат уютния чар на бистрото.