През следващите 24 часа ще бъде трудно да се постигне търговска сделка за Брекзит и цялото преговаряне може да се срине в задънена улица между двете страни относно риболовните права.

Това каза ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от "Ройтерс".

По-малко от две седмици преди Великобритания да напусне орбитата на ЕС и двете страни призовават другата да предприеме мерки за постигане на пробив и защита на търговията на стойност почти трилион долара от мита и квоти.

Преговорите са до голяма степен затруднени по два въпроса - риболовните права на блока в британски води и създаването на равни условия, осигуряващи правила за лоялна конкуренция и за двете страни.

Повечето британци "за" Брекзит и днес, според ново проучване

Повечето британци "за" Брекзит и днес, според ново проучване

В неделя трябва да се постигне важно споразумение между Лондон и Брюксел

"Не виждам това да бъде лесно договорено през следващите 24 часа. Няма да ме изненада, ако този проблем провали преговорите. Със сигурност има капацитета да го направи. "

Ковини добави, че му е трудно да види Ирландия, Франция, Белгия, Дания и Холандия как подкрепят споразумение, което надхвърля офертата, която в момента е на масата.

Припомняме, че само няколко часа остават за сключване на споразумение между ЕС и Великобритания. Това заяви в петък главният преговарящ на Общността Мишел Барние пред Европейския парламент.

Консерватори зоват Джонсън за Брекзит и без сделка

Консерватори зоват Джонсън за Брекзит и без сделка

Считат, че Брюксел има по-голяма изгода от сделката

Лондон и Брюксел подновиха преговорите преди изтичане на наложения от Европейския парламент краен срок до неделя, за да може евентуална сделка да бъде ратифицирана до 31 декември, когато Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз.

По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС трябва да направи сериозна промяна в позицията си за рибарството, за да бъде постигнато споразумение.

Двете страни са близо до споразумение за лоялна конкуренция, което гарантира, че нито една от страните няма да подкопае екологичните стандарти, правата на работниците и държавните субсидии, но рибарството остава основният проблем.

Главният преговарящ на Общността Мишел Барние пред Европейския парламент заяви, че според него настъпил е "моментът на истината" за двете преговарящи страни.

Привържениците на Брекзит ще спечелят отново, ако гласуването "за" или "против" бъде повторено. Резултатът ще бъде същият, въпреки опасенията за икономическата криза, когато Кралството напусне ЕС окончателно.

Проблеми с рибарството спъват преговорите за Брекзит

Проблеми с рибарството спъват преговорите за Брекзит

Борис Джонсън предпупреди, че преговорите са в "сериозна ситуация"

Това установи проучване на Mirror, публикувано в неделя.

Според него, осем на всеки десет избиратели не са променили мнението си след референдума през 2016 г.

Преди четири години 52 процента гласуваха за "развод", а 48 процента за "оставане".

Сега 50,4 на сто искат да излязат, като 49,6 на сто искат да останат.