Фалшивите новини вредят на доверието към медиите в САЩ и по света, но влиянието, което оказват е далеч по-неблагоприятно за социалните и онлайн медии в сравнение с вестниците и телевизиите.

Това показва проучване на аналитичната компания "Кантар", цитирано от Ройтерс.

В проучването са участвали 8000 души и е проведено в САЩ, Бразилия, Великобритания и Франция.

От него става ясно, че към вестниците, радиата и телевизиите има по-голямо обществено доверие в сравнение с медиите в интернет.

В САЩ традиционните медии съобщават за разпространение на фалшиви новини онлайн, които са помогнали на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през миналата година. В същото време Тръмп обвинява традиционните медии, че бълват фалшиви новини.

58 на сто от анкетираните отбелязват, че след като са осъзнали, че се разпространяват фалшиви новини, те по-малко се доверяват на новинарските истории за политика и избори в социалните мрежи. При традиционните медии процентът е 24 на сто.

Опитите да се заклеймят "традиционните новинарски медии" като "фалшиви новини" като цяло се провалят, отбелязват авторите на изследването.

Проучването прави връзка между нивата на по-задълбочено отразяване на новините и доверието. Откритията показват, че по-голям процент от хората предпочитат списанията, телевизионните канали, вестниците и радиостанциите заради дълбочината на коментарите и анализите в сравнение със социалните мрежи.

Но има липса на консенсус и яснота относно каква точно е дефиницията за фалшиви новини.

Запитани какво изразява това, 58 на сто от респондентите заявяват, че се отнася до истории, които умишлено са измислени от медии. 42% отбелязват, че това са истории, разпространени от някой, който претендира, че е медия.

От анкетираните държави в Бразилия е най-висок процентът на хората, които вярват, че фалшивите новини са повлияли на изборите в страната - 69%. В САЩ процентът е 47 на сто.