Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, сега адвокат на президента Доналд Тръмп, вече е обект на досъдебно производство, свързано с ареста на бившите граждани на Съветския съюз Лев Парнас и Игор Фурман, съобщи ABC News.

Посочва се, че деловите отношения между личния адвокат на Тръмп двамата мъже, обвинени в четвъртък за участие в схеми за финансирането на избирателни кампании, са станали предмет на съдебно разследване, водено от федералните органи на Ню Йорк.

Парнас и Фурман бяха задържани на 10 октомври преди да успеят да излетят от американската столица с еднопосочни билети.

Те фигурират като свидетели в разследването за импийчмънт на президента Тръмп и бяха призовани да дадат показания пред Конгреса.

Демократите засилват натиска над Джулиани

Демократите засилват натиска над Джулиани

Украинската афера набира скорост

Сега разследването се води от офиса на ФБР в Ню Йорк и прокурорите от Южния окръг на Ню Йорк. Това е същата прокуратура, в която е работил Джулиани преди да стане кмет на Ню Йорк.

Припомняме, Камарата на представителите води разследване за импийчмънт на президента Тръмп заради опит за натиск срещу Украйна с цел тя да започне разследване срещу сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Това стана след съощението, че служител на разузнаването на САЩ подаде сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп. По-късно стана ясно, че втори информатор е решил да свидетелства за разговора между Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски.