Бърни Мадоф, финансистът, който се призна за виновен за организирането на най-голямата схема на Понци в историята, е починал във федерален затвор рано тази сутрин американско време. Това е заявил човек, запознат с въпроса, пред "Асошиейтед прес".

Мадоф е починал във Федералния медицински център в Бътнър, щата Северна Каролина, очевидно от естествени причини, уточнил източникът, който не е упълномощен да говори публично и е говорил при условие да остане анонимен.

Осъдиха на 150 г. затвор Бърнард Мадоф

Осъдиха на 150 г. затвор Бърнард Мадоф

Финансистът ощети хиляди физически лица и институции чрез създадената от него финансова пирамида

Миналата година адвокатите на Мадоф подадоха съдебни документи, за да се опитат 82-годишният мъж да бъде освободен от затвора в COVID-19 пандемията, заявявайки, че е страдал от краен стадий на бъбречно заболяване и други хронични медицински състояния. Искането беше отказано.

Мадоф призна, че е измамил хиляди клиенти с милиарди долари инвестиции в продължение на десетилетия.

Назначен от съда синдик е възстановил повече от 13 млрд. долара от приблизително 17,5 млрд. долара, които инвеститорите са вложили в бизнеса на Мадоф. По времето на ареста на Мадоф фалшиви извлечения от сметки казваха на клиентите, че имат притежания на стойност 60 млрд. долара.

Мадоф няма да обжалва 150-годишната присъда

Мадоф няма да обжалва 150-годишната присъда

Това съобщи адвокатката на американския финансист Бърнард Мадоф

В продължение на десетилетия Мадоф се радваше на имидж на самонаправил се финансов гуру, чието докосване на Мидас не се поддаваше на колебанията на пазара. Бивш председател на фондовата борса Nasdaq, той привлече отдаден легион от инвестиционни клиенти - от пенсионери във Флорида до известни личности като прочутия филмов режисьор Стивън Спилбърг, актьора Кевин Бейкън и питчъра от Залата на славата Санди Куфакс.

Ала бизнесът му за инвестиционни консултации беше разкрит през 2008 г. като многомилиардна схема на Понци, която унищожи богатствата на хора и разруши благотворителни организации и фондации. Той стана толкова мразен, че трябваше да носи бронежилетка в съда.

Разпродават вещите на Мадоф на търг

Разпродават вещите на Мадоф на търг

През юни Мадоф беше осъден на 150 години затвор за създаването на финансова пирамида

Мадоф се призна за виновен през март 2009 г. за измами с ценни книжа и други обвинения, като заяви, че "дълбоко съжалява и се срамува".

След няколко месеца живот под домашен арест в мезонета си в Манхатън на стойност 7 млн. долара, той беше откаран в затвора с белезници под бурните аплодисменти от разгневени инвеститори в съдебната зала.

"Той крадеше от богатите. Крадеше от бедните. Той крадеше от средната класа. Той нямаше ценности", каза бившият инвеститор Том Фицморис на съдията по време на присъдата, като допълни: "Той измами жертвите си, за да може той и съпругата му... да живеят луксозен живот отвъд въобразимото."

Самоуби се синът на милиардера измамник Мадоф

Самоуби се синът на милиардера измамник Мадоф

Според адвоката му, Марк Мадоф е невинна жертва на престъплението на своя баща

Американският окръжен съдия Дени Чин не прояви милост, осъждайки Мадоф на максимума от 150 години затвор.

И двамата синове на Мадоф починаха: Андрю от рак на 48-годишна възраст и Марк от самоубийство на 46-годишна възраст през 2010 г. Съпругата на Мадоф, Рут, все още е жива.

Бърнард Мадоф е искал да се самоубие

Бърнард Мадоф е искал да се самоубие

Мадоф, който беше осъден за организирането на най-голямата финансова пирамида