Министърът на здравеопазването на Финландия заяви в четвъртък, че скандинавската страна започва преговори с Русия относно закупуването на нейната ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, която все още не е одобрена за употреба в Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

"Ще се обърнем към Русия, за да преговаряме", заяви министърът на здравеопазването Криста Киуру пред парламента. Това е в съответствие със схемата за съвместно закупуване на Европейския съюз, тъй като съюзът все още няма споразумения с производителя  Не мога да кажа как ще протече, но работата е започнала във външното министерство", добави Киуру.

Две страни-членки на ЕС, Унгария и Словакия, вече одобриха препарата независимо за спешна употреба. Германия се готви да започне двустранни преговори с Русия.

Припомняме, че Финландия през март спря употребата на COVID-19 ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет, докато разследва случаи на образуване на кръвни съсиреци

Националният консултативен комитет за ваксините на страната преди това препоръчва използването на ваксината при хора на възраст под 70 години.

Финландия под 3-седмична блокада заради COVID-19

Финландия под 3-седмична блокада заради COVID-19

След скок на заразени с коронавирус