Франция има за цел да ваксинира срещу коронавирус поне 10 милиона души до средата на април, 20 милиона до средата на май и 30 милиона до лятото, заяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък. До момента са ваксинирани 3,2 милиона души, а 1,8 милиона, вече са получили две дози, предаде "Ройтерс".

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция се разсърди на Австрия и Дания за ваксинационната координация с Израел

Франция признава значителни недостатъци във ваксинационната политика на ЕС, но критикува опитите за отделяне

Премиерът съобщи също така по време на на седмичната си пресконференция за борбата с Covid-19, че повече от 60 процента от всички нови случаи, регистрирани във Франция, са от "британския" щам. Той каза, че ще бъде наложена за няколко седмици блокада през уикенда в северния департамент Па-дьо-Кале, след като подобни мерки около Ница и Дюнкерк. Други департаменти са под особено внимание.

"Циркулацията на вируса се е ускорила през последните две седмици и това е ясно свързано с варианта в Обединеното кралство," каза Кастекс. Въпреки че вирусът не нараства експоненциално, здравната система остава под огромен натиск, добави той.

Франция регистрира 26 788 новозаразени с коронавирус към сряда. Случаите нарастват с малко над 4 процента от началото на януари, въпреки че това е далеч под увеличението от над 20 процента, наблюдавано преди и по време на националната блокада през ноември.

Притискат Франция и Германия да не залежават дози от ваксината на AstraZeneca

Притискат Франция и Германия да не залежават дози от ваксината на AstraZeneca

Властите в Германия и Франция са под засилен натиск да излязат с креативни решения

Припомняме, че Франция критикува Австрия и Дания за координация с Израел за разработването на нови ваксини срещу Covid-19. Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви израелското партньорство в понеделник, като заяви, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) е "твърде бавна в одобряването на ваксини". Френското външно министерство защити агенцията и настоя, че "най-ефективното решение за задоволяване на ваксинационните ни нужди трябва да остане в европейска рамка". "Това е, което гарантира солидарността между държавите-членки, която е по-важна от всякога", се казва в изявление късно в сряда.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан призна в сряда "значителни" недостатъци във ваксинационната политика на ЕС, но критикува това, което той нарече "опити за отделяне". Вместо това европейските държави трябва да обединят ресурсите си, за да увеличат капацитета за производство на ваксини в Европа, "нещо, което правим в процес", се казва в изявлението на министерството. "Процесът на одобрение за европейския пазар също беше преразгледан с въвеждането на спешни процедури за ваксини, насочени към нови варианти".

Франция вече ваксинира с AstraZeneca и хора над 65 години

Франция вече ваксинира с AstraZeneca и хора над 65 години

Смяна на позицията в страната