Франция няма да отвори своите ресторанти, барове и кафенета преди юни. Властите също обявиха засилена финансова подкрепа за сектора на фона на кризата, съобщава АП.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер заяви, че правителството отлага плащането на данъци и разширява мерките за краткосрочната безработица за бизнеса, който няма отвори отново следващия месец. Малки компании с по-малко от 20 служители могат да кандидатстват за спешна помощ до 10 000 евро.

Повечето френски фирми ще бъдат открити на 11 май. Въпреки това, графикът за ресторанти, барове и кафенета няма да бъде определен преди края на май, заяви Льо Мер.

Франция, една от най-популярните туристически дестинации с повече от 80 милиона чуждестранни посетители всяка година, планира инвестиционен фонд, който да помогне за възобновяването на този сектор.

Франция не изключва втора пандемична вълна след 11 май

Франция не изключва втора пандемична вълна след 11 май

Според премиера Едуард Филип животът им няма да бъде същият

Френската общественост ще получи милиони текстилни маски за лице от началото на май, съобщи правителството в петък на фона на спор за стойността на маските за защита срещу коронавирусната инфекция, съобщава "Ройтерс".

Зам.-министърът на финансите Агнес Пание-Рунашер заяви, че местните и международните предприятия са произвели повече от 10 милиона текстилни маски миналата седмица и че продукцията трябва да достигне 25 милиона седмично до края на април.

До планирания край на периода на блокиране на Франция на 11 май, тези маски ще се продават на компании и общини, но от 4 май също ще се продават на обществеността, вероятно чрез аптеки, супермаркети, магазини за вестници и онлайн.

"Държавата ще помогне да се осигурят маски на обществеността възможно най-скоро чрез най-подходящите канали за разпространение", обяснява Пание-Рунашер.

Френското правителство бе критикувано от медицински специалисти и опозиционни политици за многократна промяна на позицията дали, кога и къде гражданите трябва да носят маски на публично място, за да ограничат заразяването с вируса.

Във видео разговор с френски кметове в четвъртък президентът Еманюел Макрон посочи, че носенето на маски за обществото ще бъде препоръчително само и вероятно ще стане задължително в обществения транспорт, след вдигане на блокадата.

В сряда Националната медицинска академия заяви, че всички французи трябва да носят маски, дори и домашно приготвени, веднага щом напуснат дома си, тъй като това е единственият известен начин за предотвратяване на заразяване. Те допълват, че да се чака до 11 май, за да станат маските задължителни, ще означава хиляди нови инфекции и десетки смъртни случаи.

Но в интервю за радио "Интер" в петък, министърът на здравеопазването Оливие Веран не подкрепи призива на Академията, казвайки само, че правителството подготвя французите да носят текстилни маски. Той обясни, че маските за многократна употреба ще филтрират 70-90% от частиците и ще струват от 2 до 5 евро на брой.

"Отнема известно време, за да се направят, но те предлагат сигурност. Предпочитам това да кажа на французите отколкото да си сложат шал или да си направят маска от тениска", коментира той.

Веран заяви на 28 март, че Франция използва 40 милиона маски за лице седмично и има доставки на стойност само три седмици. Той каза още, че правителството е поръчало повече от един милиард маски за еднократна употреба от Китай, но месец по-късно маски все още не се предлагат в магазините.

Пание-Рунашер заяви, че Франция очаква доставка на 100 милиона маски за еднократна употреба тази седмица.

Франция е регистрирала 158 387 заразени и 21 856 смъртни случая от COVID-19, страната е на четвърто място по смъртност от коронавирус в света.

Когато е готова, Франция премахва карантината незабавно във всички региони

Когато е готова, Франция премахва карантината незабавно във всички региони

Планът за премахване на карантина може да бъде обявен на 28 или 29 април