Около 216 000 деца са станали жертви на насилие от страна на членове на католическото духовенство във Франция от 1950 г., коментира ръководителят на група, разследваща злоупотребите от членове на Църквата, съобщават БиБиСи, "Ройтерс" и "Франс 24". 

Жан-Марк Сове говори при публикуването на дълъг доклад за сексуално насилие във Френската католическа църква.

Той каза, че броят може да нарасне до 330 000, когато се включат злоупотреби от страна на миряни от Църквата.

Една жертва нарече доклада повратна точка в историята на Франция.

Говорейки при представянето на доклада, той осъди йерархията на църквата и нарече институцията нефункционална.

Сове, висш държавен служител, заяви, че католическата църква е проявила жестоко безразличие към жертвите.

Комисията намери доказателства за 2900 до 3200 насилници педофили - от общо 115 000 свещеници и други духовници.

Докладът се основава на църковни, съдебни и полицейски архиви, както и на интервюта с жертви.

Разследването е възложено от Френската католическа църква през 2018 г. след редица скандали в други страни.

Скандалът във Франция е последният, който удари Римокатолическата църква, която бе разтърсена от скандали със сексуално насилие по целия свят, често включващи деца, през последните 20 години.

Сове коментира, че докладът, който обхваща 2500 страници, се е опитал да определи количествено както броя на насилниците, така и броя на жертвите.

Той също така разгледа "механизмите, по-специално институционални и културни" в рамките на Църквата, които позволиха на педофилите да съществуват и ще предложи 45 предложения.

Оливие Савиняк, ръководител на асоциацията на жертвите Parler et Revivre, който допринесе за разследването, каза пред "Асошиейтед прес", че "това е опустошително, защото съотношението между 216 000 и 3 000 е един насилник на 70 жертви. Това е ужасяващо за френското общество, за католическата църква".

Независимата комисия е формирана след като папа Франциск прие забележителна мярка, задължаваща тези, които знаят за сексуалното насилие в Католическата църква, да докладват за това на своите началници.

Папа Франциск премахва "папската тайна" при разследвания на сексуално насилие

Папа Франциск премахва "папската тайна" при разследвания на сексуално насилие

Папата използва властта си, за да пренапише конкретни части от каноничното право

Съставен от 22 юридически специалисти, лекари, историци, социолози и теолози, докладът разследва твърденията за сексуално насилие над деца от духовници от 50-те години на миналия век.

Когато започна работата си, комисията призова за изявления на свидетели и създаде телефонна гореща линия, след което съобщи, че е получила хиляди съобщения през следващите месеци.

"На никого няма да е лесно", каза Филип Портие, социолог, който е част от комисията. "Това ще има ефект на бомба", добави Савиняк.

Епископ Ерик де Мулен-Бофор заяви, че се опасява, че докладът ще разкрие "значими и плашещи цифри", по време на среща с енориаши от неговата епархия.

Послание от църковните власти до свещениците и енориите преди литургиите през уикенда предупреди, че публикуването на доклада ще бъде "суров и сериозен момент", който призовава за "отношение към истината и състрадание".

Сове заяви през ноември, че разглеждането на подозрителни случаи на педофили "в миналото често е било погрешно".

Той каза, че е "изключително сериозно това, че е могло да има някои институции и някои общности, в малък брой, където да са извършени системни злоупотреби".

В повечето случаи обаче наказателно преследване е малко вероятно, тъй като злоупотребата е настъпила извън френската давност и остава неясно какви действия ще предприеме самата църква срещу нарушителите. Някои от насилниците са твърде възрастни за съд според френския закон.

Очаква се докладът да бъде внимателно проучен във Ватикана, където въпросът беше повдигнат от папата през септември по време на среща с френски епископи.

Католическата църква добавя в каноничното си право сексуалното насилие над деца като престъпление

Католическата църква добавя в каноничното си право сексуалното насилие над деца като престъпление

Това е отдавнашен стремеж на активисти срещу педофилията