Френски ски курорт вбеси еколози след използване на хеликоптер за преместване на сняг на фона на изключително мекото време, пише "Гардиън".

Властите в Банер-дьо-Люшон на Пиринеите разрешиха "необичайната" извънредна операция в петък вечерта. За около 2 часа хеликоптер транспортира 50 тона сняг до пистите, използвани от начинаещи и от ски училища.

От местното правителство отбелязаха, че разходите за провеждането на операцията ще бъдат възвърнати многократно. Уточнява се, че разходите са в размер на 5000-6000 евро, а в дългосрочен план ще бъдат възвърнати най-малко 10 пъти над инвестициите.

Освен това снегът е помогнал да се запазят 50-80 работни места, включително операторите на лифта, ски учителите, работниците в ресторантите и продавачите на ски оборудване.

Властите поясняват, че снегът няма да е за целия курорт, а само за ски писти. Също така ще бъде еднократно.

Но еколози изразиха недоволството си и предупредиха, че транспортирането на сняг е доказателство, че "светът е надолу с главата".

През февруари-март във Франция е сезонът на "зимните спортни почивки". Тогава е един от най-натоварените периоди в планинските курорти през годината.

60% от приходите в Банер-дьо-Люшон зависят от този 6-седмичен период, но необичайно мекото време принуди курорта да остави отворени само 6 от 28-те писти.

За първи път са използвани хеликоптери за транспортиране на сняг на Пиринеите, макар че подобни операции са провеждани в Алпите.