България действа, за да успокои ЕС относно престъпността, пише британският вестник Financial Times.

Българският министър председател Сергей Станишев отстрани трима министри от кабинета в опит да убеди Европейския съюз, че неговото правителство има сериозни намерения да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Най-бедният член на ЕС е под натиск да покаже конкретен напредък в тази област преди мониторинговия доклад на ЕК през юни.

Ако не го стори, комисията би могла да наложи санкции включващи замразяване на структурните фондове или непризнаване на решенията на българския съд от другите страни членки, допълва изданието.

Коалиционното правителство в София не успя да пререже връзките между корумпираните високопоставени служители и организираните престъпни групи, които контролират бизнеса.

Въпреки скорошните реформи в съдебната система за повече от 120 показни убийства в София и други градове все още няма осъдени.

Изданието споменава назначаването на тримата нови министри - на здравеопазването, на отбраната и на земеделието, както и назначаването на Миглена Плугчиева - бивш посланик на България в Берлин.