Разделение в основната израелска опозиционна партия, след като нейният лидер Бени Ганц е избран за председател на парламента с подкрепата на опонентите си, включително и на премиера Бенямин Нетаняху, съобщава кореспондент на "Гардиън" в Йерусалим.

Ганц не иска коалиция с Нетаняху, мисли друг сценарий за правителство на Израел

Ганц не иска коалиция с Нетаняху, мисли друг сценарий за правителство на Израел

Пореден обрат в преговорите за кабинет

Според вестника развитието е зашеметяващ обрат след едногодишна политическа криза. С решението си Ганц подсказва, че вероятно е готов за сключване на споразумение за споделяне на властта с премиера Нетаняху и формиране на правителство. Пандемията с коронавируса и над 2600 случая на заболели в Израел са вероятната причина двамата лидери да потърсят консенсус.

Има необичайни времена и те изискват необичайни решения. Заради това възнамерявам да проуча възможността за формиране на национално извънредно правителство, обяви Ганц пред Кнесета.

Ганц и Нетаняху се договориха за правителство

Ганц и Нетаняху се договориха за правителство

Нетаняху каза, че все още не е подписано споразумение

Макар че нито една от двете страни не е потвърдила да е сключено споразумение, сред сценариите е Ганц и Нетаняху да управляват страната на ротационен принцип.

Какъвто и да е резултатът, Ганц пое риск с номинирането си за председател на парламента. Преди гласуването плановете на Ганц бяха да се избере председател на парламента от партията му "Синьо и бяло" и да настоява за прокарване на законодателство за отстраняването на Нетаняху от власт. Този план сега изглежда обаче, че е изоставен от опозиционния лидер в полза на напълно обратното - той може да защити Нетаняху от подобно законодателство на цената на обединено правителство.

"Синьо и бяло" обаче е на ръба на разпадане, след като фракции отказаха да го подкрепят. Две партии, Yesh Atid и Telem, които държат повече от половината места на "Синьо и бяло", обявиха, че напускат.

Ганц с мандат за съставяне на правителство

Ганц с мандат за съставяне на правителство

Има 28 дни да направи това

Само преди няколко дни Юли Еделщайн подаде оставка като председател на Кнесета след яростна критика заради отказ да възобнови работата на парламента.

Израелският президент Реувен Ривлин призовава Нетаняху и Ганц да формират правителство.