Туризмът не е виновен за скок на заразяване с COVID-19 в Гърция, заяви министърът на туризма в сряда, след като правителството въведе отново ограничения, насочени към спасяването на летния сезон, съобщава "Ройтерс".

Гърция, която разчита на туризма за една пета от своята икономика, започна сезона през май, надявайки се, че приходите ще достигнат около половината от рекорда, който видя през 2019 г., когато над 30 милиона души посетиха страната.

"Откриването на туризма бе направено много внимателно, през първите 10 дни на юли само 74 от 105 609 проби, взети на входните пунктове в страната, бяха положителни, само 0,07%", коментира Харис Теохарис на гръцка хотелска конференция.

"Страната ни няма проблем с отварянето на границите си", каза той. "Ръстът на инфекциите не е свързан с туризма."

Правителството залага на поне частично съживяване на туристическия сектор това лято, но се притеснява от разпространението на силно заразния вариант Делта.

Към момента около 41% от гърците са напълно ваксинирани. Туристите трябва да покажат, че са ваксинирани или да представят отрицателен PCR тест, за да влязат в страната.

Във вторник Гърция съобщи за 3 109 нови случая на COVID-19, ниво за последно наблюдавано в началото на април, което доведе до общия брой инфекции от откриването на първия случай през февруари миналата година до 444 783. Смъртните случаи, свързани с COVID-19, са достигнали 12 806.

Страната ще изисква от клиенти в закрити ресторанти, барове и кафенета да докажат, че са ваксинирани срещу COVID-19, заяви правителството, за да се пребори с нарастването на инфекциите.

"Не можем да позволим на отричащите науката да вкарват страната в приключения", каза Теохарис по отношение на хората, които все още отказват да се ваксинират.

Взрив на коронавирус в детски летни лагери в Ханя и Халкидики

Взрив на коронавирус в детски летни лагери в Ханя и Халкидики

Гърция преживява възраждане на пандемията през последните десет дни